ВСС определя "разумна" норма на съдиите

  • 30 януари 2013 17:35

  • 807
  • 0
ВСС определя "разумна" норма на съдиите
©

ВСС да определя "разумна" норма на натовареност на съдиите, прокурорите и следователите. Това предвиждат промени в закона за съдебната власт, които бяха гласувани на днешното заседание на правителството.

Нормата на натовареност за съдии, прокурори и следователи ще се определя на годишна база. Тя ще зависи от различни фактори, като например физиологичните възможности на човека, продължителността на работния ден, съответните нива в съда, прокуратурата и следствените органи, както и специализацията по видове дела. В срок до 31-ви март всяка година ще се изготвя индивидуална статистическа справка за натовареността на всеки магистрат от предходната година, която ще се прилага към кадровото му дело. Тя ще служи като база при кариерното израстване, поощренията или дисциплинарната отговорност на магистратите.

Законопроектът предвижда още ВСС да води регистър на командированите съдии, прокурори и следователи в органите на съдебната власт. Също такада определя чрез жребий между 10 и 20% от свободните длъжности в съда и прокуратурата на районно ниво за заемането им чрез конкурс за първоначално назначаване, пише Стандарт Нюз.

С друга промяна в закона се въвежда правилото, че освободените от длъжност съдии, прокурори и следователи поради навършване на 65-годишна възраст, вече няма да имат право да заемат никоя от тези длъжности.

Последвайте канала на

807 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини