Оправдаха бившия шеф на Агенцията за бежанците (видео)

  • 23 януари 2013 12:10

  • 1089
  • 0
Оправдаха бившия шеф на Агенцията за бежанците (видео)
©

Софийският градски съд постанови оправдателна присъда за бившия директор на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев, предаде репортер на Novini.bg.

Мичев е подсъдим за безстопанственост. Заедно с него, подсъдим е и Нарцис Димитров, бивш специалист от агенцията. Днес той също получи оправдателна присъда.

Според прокуратурата двамата са ощетили с 43 432 лв. ведомството, като са приели за изпълнен ремонтът на дома за бежанци в старозагорското с. Баня, без да упражнят контрол върху качеството на строителните дейности.

Мичев беше оправдан по обвинение за това, че като длъжностно лице не е командировал Нарцис Димитров, който е отговарял състоянието на обществено имущество, в дома за бежанци в старозагорското с. Баня, за да провери строително-монтажните ремонти на сградата. Нарцис Димитров пък беше оправдан по обвинението, че като служител на Държавна агенция за бежанците не е контролирал строително-монтажните ремонти в същата сграда. Сред мотивите на съда за оправдателната присъда на двамата са това, че обвинението не е доказано. Според съда, обвинението почива на абстрактно твърдение.

По пътя на логиката няма как да се приеме причинно-следствената връзка, че нанесената материална щета е вследствие от това, че Светослав Мичев не е командировал Нарцис Димитров. Алогизмът на обвинението се подчертава и от това, че двамата умишлено са искали да извършат престъплението. Съдът посочи, че структурната слабост на обвинението не е единствената причина за оправдателната присъда. Беше отхвърлен и гражданският иск от Държавна агенция за бежанците за сума от 43 432 лева, както и искът за присъждане на лихва към тази сума. Съдът обяви, че делото е в 53 тома и поради тази причина в мотивите за оправдателната присъда ще бъдат маркирани само най-основните неща. Пред журналисти Светослав Мичев каза: „Явно има недобре направени строително-ремонтни работи, друг е въпросът, кой е виновен, но в гаранционния срок те трябваше да се оправят”.

Съдът посочи още, че единственото доказателство са показанията на свидетеля Бойко Тошев, който не е специалист по строително-ремонтни работи. По думите на Мичев, Бойчо Тошков е бил от инспектората и е отишъл на проверка, където е установил, че някои от работите не са направени както трябва. За него Мичев каза, че сам Тошков е искал да отиде на проверката и под влияние на други хора се е обърнал срещу него. „Под влияние на моя заместник Красимир Косатев, който гравитираше вече към друга политическа сила и трябваше да бъда махнат по някакъв начин”, посочи Мичев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1089 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини