Отмениха наредбата за паркиране на инвалиди

  • 15 януари 2013 12:40

  • 2023
  • 0
Отмениха наредбата за паркиране на инвалиди
©

Административен съд София – град (АССГ) отмени като незаконосъобразна разпоредбата на чл. 51, ал. 5, включително Приложение № 11 към нея, от Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, приета с протокол от 22. 07. 2010 г.

Делото е образувано по жалби на двама граждани срещу приетите в Приложение № 11 критерии за право на издаване на т.нар. карти за преференциално паркиране на хора само с определени видове увреждане, а не на всички хора с увреждания, съобщиха от пресцентъра на съда. Съдът счита, че правото на достъпна градска среда е признато за всички хора с увреждания, независимо от степента им на увреждане. С въпросната разпоредба се нарушава равнопоставеността на гражданите с увреждания.

Не е ясно дали критериите, залегнали в Приложение № 11, обхващат наистина всички „най-затруднени” (например не са включени лица с трайно намалена работоспособност поради психични, бъбречни, онкологични и др. заболявания).

Съдът е приел, че регламентацията, ограничаваща достъпа до местата за паркиране на необхванатите от посочените критерии хора с увреждания, е в нарушение на Конституцията, Закона за защита от дискриминация и Закона за интеграция на хората с увреждания.
Решението на АССГ може да се обжалва пред ВАС.

Последвайте канала на

Novini.bg
2023 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини