Българският Бил Гейтс оправдан за кражба на 54 000 лв.

  • 10 януари 2013 06:20

  • 4742
  • 3
Българският Бил Гейтс оправдан за кражба на 54 000 лв.
©

Отстраненият шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов, когото неотдавна земеделският министър определи като българския Бил Гейтс, беше оправдан за кражба на близо 54 000 лева. Вчера Софийският градски съд го обяви за невинен, въпреки че прокуратурата настоя той да бъде осъден на 15 години затвор, пише "Труд".

Харизанов се прочу през февруари миналата година след наводнението в село Бисер. Там той ръководеше екип на "Напоителни системи" при отводняването на къщите. След трагедията се разбра, че той изобщо няма висше образование. Но за да го защити, земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че за поста му не се изисква висше и го сравни с "един от най-великите умове в света" Бил Гейтс, който също нямал диплома. Малко след това се оказа, че Харизанов е осъден за изнудване, подсъдим е за закана с убийство, а докато заемал държавния пост, се сдобил с обвинение за кражба. 54 000 лв. били задигнати през 2001 г. от офис на фирма, в която той бил търговски посредник.

Негов отпечатък бил открит до една от двете разбити каси в офиса. След тези разкрития Харизанов бе отстранен от "Напоителни системи". Делото за кражбата влезе в съда през октомври миналата година и вчера приключи.

"През 2001 г. Харизанов е бил наясно, че в касите на управителя и касиерката е имало големи суми и у него без съмнение се е породило желание да обере двете каси", обясни прокурор Кирил Димитров. Той допълни, че Харизанов действал с неизвестни съучастници. Офисът бил взломен. Касата в кабинета на касиерката била закарана до тоалетната върху въртящ се стол и отворена с оксижен. Другата каса пък била разбита в кабинета на управителя. Прокурорът обясни, че до касата в кабинета на управителя е открит отпечатък от палеца на дясната ръка на Харизанов, а следово куче установило молекули от миризмата му.

"Единственото ясно е, че е имало кражба. Всичко друго са предположения," контрира Христо Христов, адвокатът на Харизанов. Той напомни, че отпечатъкът е оставен не върху касата, а на библиотека в другия край на кабинета. Що се отнася до миризмата му, нямало спор, че в деня на кражбата в кабинета е имало оперативка, на която Харизанов е присъствал. "А и не можем да разпитаме следовото куче като експерт", заключи Христов.

20 минути по-късно съдия Мариян Марков произнесе оправдателната присъда. "Не съм изненадан от решението на съда. Още миналата година, когато си подавах молбата за оттегляне, ви казах, че нямам притеснения. Съжалявам единствено, че разходите по делото остават за сметка на държавата, т.е. на всички вас", коментира Харизанов. И допълни, че за него е необяснимо защо повдигането на обвинението съвпада с назначението му в "Напоителни системи".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4742 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
прокурор

2014.04.26 | 20:57

3
може той да е крадеца,ама кой малоумен прокурор е вкарал това дело в съда само с тези доказателства.То е ясно,че делото ще падне-кое виновен прокурора или съдията.
алабала

2014.04.26 | 20:57

2
Ами ясно е, че с косвени улики при сегашното ни законодателство няма как да влезе в панделата. Защо тогава прокуратурата му е повдигнала обвинение и е вкарала досъдебното производство в съдебна зала? Явно толкова ни е и прокуратурата, а може да е имало и политически натиск това производство да се приключи с мнение за съд. Абе изобщо сбъркана държава щото и държавниците ни са такива. Тя рибата си мирише от главата.
ДО БОГ

2014.04.26 | 20:57

1
ЧУЙ МОЛБАТА МИ ГОСПОДИ И НАПРАВИ ГЛАСУВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ,,освободи само пенсионерите, ромите и автобусите на съседни нам държави ,,. САМО ТАКА ЩЕ МОЖЕШ ДА СИ СЪБЕРЕШ ВЕРЕСИИТЕ И ДА НИ ДАДЕШ ВЯРА В БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ. ЗА ДА НЕ СЕ ГЛЕДАМЕ И ПИТАМЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ КОЙ МИ ПРЪДНА В ГАЩИТЕ. Тогава и тези които раздават кредитни карти от по 100 000 000 лева на ромски хубавици, ще се замислят дали да харчат БЕЗНАКАЗАНО от парите ни. АМИН АМИН АМИН

Добави коментар

Водещи новини