Съдът обяви бюджета на Каварна за 2012 г. за незаконен

  • 04 януари 2013 12:44

  • 964
  • 0
Съдът обяви бюджета на Каварна за 2012 г. за незаконен
©

Административният съд в Добрич отмени решение на Общинския съвет в Каварна, с което е приет бюджетът на общината за 2012 година.

Съдът връща делото като преписка на Общинския съвет за ново произнасяне като се съобрази с дадените указания в мотивите към съдебния акт. Според съда Общинският съвет е приел в нарушение на закона бюджет, различен от предложения от кмета. Съставянето и приемането на бюджета са две самостоятелни процедури, компетентен орган по които в единия случай е кметът, а във втория - Общинският съвет. Общественото обсъждане е форумът, на който местната общност има възможност да прави предложения и да въздейства при съставянето на бюджета, се посочва в мотивите на съда.

Кметът на Каварна Цонко Цонев определи като "абсолютен прецедент в България" решението на магистратите. В момента общинската администрация подготвя приемането на Бюджет 2013, а се оказва, че трябва да приемем и бюджета за 2012 година. Предупреждавах общинските съветници многократно, че действат незаконно и приемат незаконен бюджет, сега ми е интересно как ще излязат от батака, който сами създадоха, каза Цонко Цонев. Той припомни, че през март миналата година Общинският съвет в Каварна е орязал предложения от него бюджет, като блокирал парите за спорт и култура и на практика е приел нов бюджет за 2012 година. Затова и кметът оспорил решението пред Административния съд в Добрич.

Не може, след като имаш мнозинство, да правиш каквото си поискаш в една община. Сега се е видяло кой работи законно, в полза на хората, и кой, воден от отмъстителност и злоба, че е загубил изборите, коментира кметът на общината. Той добави, че ако общинските съветници искат съвсем да станат за смях пред цяла България, могат отново да оспорят и проекта му за бюджет за 2013 година.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
964 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини