Тръгва второ дело за трагедията с кораба "Илинден"

  • 27 декември 2012 07:21

  • 895
  • 0
Тръгва второ дело за трагедията с кораба "Илинден"
©

Втори процес за трагедията с потъналия в Охридското езеро туристически кораб „Илинден” се очаква да тръгне у нас през следващата година. Разследването по случая започна паралелно у нас и в Македония веднага след инцидента, при който загинаха 15 наши туристи, пише Монитор.

Събирането на доказателства от българска страна обаче се протака, тъй като всички улики по делото се предоставят от македонска страна. Източници от разследването съобщиха пред „Монитор“, че материалите по бъдещия процес вече са почти напълно събрани. Фактите, с които българската прокуратура разполага, обаче се различават от тези, по които бяха осъдени собственикът на гемията Сотир Филевски и застрахователният експерт Бранко Баич. Запознати твърдят, че най-вероятно при процес у нас на подсъдимата скамейка ще седнат представители на македонското транспортно министерство и на Охридската капитания. Двете ведомства са отговорни пряко за всички корекции по структурата на корабчето, които са били нанесени от собствениците му и които всъщност се предполага, че са довели до потъването му.

Междувременно у нас роднини на загиналите туристи заведоха граждански иск на стойност 10,5 млн. лв. Делото беше внесено в деловодството на Софийския окръжен съд и се очаква през следващата година да бъдат призовани и страните по процеса. Искът е срещу застрахователните дружества „Алианц Ферзихерунг” и „Германишер Лойд”. В него са се включили близо 40 роднини на 15-те загинали в Охридското езеро туристи. В исковата молба се посочва, че при капацитет на плавателния съд от 35 души на него са били качени 53-ма пасажери. Според адвокатите извършените промени по структурата на плавателния съд са причинили потъването му. Застрахователната компания обаче се е съгласила да застрахова кораба като надежден и затова сега трябва да плати обезщетение на семействата на загиналите, твърдят юристите. Защитата настоява за експертиза, която да бъде възложена на Агенция „Морска администрация” за уточняване на причината и виновника за потъването на „Илинден”. До момента роднините са получили по 4500 евро от други застраховки.

Туристическото корабче „Илинден” потъна в Охридското езеро на фаталния 5 септември 2009 г. По време на инцидента се удавиха 15 български туристи. Корабчето превозваше над 50 български туристи към манастира „Свети Наум” и потъна за минути на 200 метра от брега.

Последвайте канала на

Novini.bg
895 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини