ВАС отказа регистрация за референдума на "Зелените алтернативи против АЕЦ"

Върховният административен съд /ВАС/ е отказал регистрация за референдума на инициативен комитет "Зелените алтернативи против АЕЦ". Това съобщи Борислав Сандов - представляващ инициативния комитет и съпредседател на политическа партия "Зелените".

Референдумът ще се състои на 27 януари 2012 г. Въпросът, който ще бъде зададен на обществото е "Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?".

От инициативния комитет ще внесат жалба в Европейския съд по правата на човека срещу мотивите за отказаната регистрация. По думите на Сандов внесените подписи са били два пъти повече от изискваните по закон и отказът е политическо решение. Предвижда
се и протест на екоактивистите, в понеделник, от 12.30 часа, на площад "Независимост". Нашата кампания започва от утре, няма да се съобразяваме с определените срокове, посочи Сандов. Основна цел на екоактивистите е постигането на информиран избор на гласуващите в референдума.

Поддръжниците на ядрената енергетика вярват в митове, каза Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация. По думите му това е скъпа енергетика, крие рискове, а отработеното ядрено гориво трябва да се съхранява в страната. Подкрепа за екоактивистите изказаха присъстващите на брифинга Мария КапонМария Капон Мария Капон е родена в град Пловдив. Завършила е висше образование икономика, специалност - председател на Единна народна партия и Иван Иванов - депутат от ДСБ, които са представители на регистрирани от ЦИК инициативни комитети, защитаващи алтернативната позиция в референдума. По думите им трите инициативни комитета ще работят в тясно взаимодействие и ще имат обща кампания.

Иван Иванов призова представителите на ГЕРБ и БСП да влязат в публични дебати по темата, тъй като това е най-добрият начин
да се информират хората.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет