Съдят България в Страсбург заради забавено дело срещу Галеви

  • 13 декември 2012 12:16

  • 1101
  • 0
Съдят България в Страсбург заради забавено дело срещу Галеви
© Булфото

Двама ищци по дело за обида, водено срещу Пламен Галев и Ангел Христов /т. нар. братя Галеви/, са подали жалба до Съда за правата на човека в Страсбург. Бившите общински съветници в Дупница Методи Стойнев и Милен Попов се позовават на чл. 6 от Хартата за правата на човека, според който "всеки има право на справедлив съдебен процес в разумен срок", съобщи за БТА Методи Стойнев.

Повод за жалбата им е продължилият повече от три години процес срещу "Галеви". Заради изтичането на наказателната давност по делото, съдът оправда двамата обвиняеми Пламен Галев и Ангел Христов в тази част, но по гражданскоправната им наложи присъди. Решението на Кюстендилския окръжен съд бе потвърдено през май тази година от Върховния касационен съд. Галев и Христов трябваше да платят по две хиляди лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди на двамата ищци по делото, както и да платят съдебните разноски по него.

Заради изчезването "Галеви" не е изпълнено в цялост и това решение на съда. Издължил се е чрез съдия-изпълнител само единият от двамата - Ангел Христов, посочи Стойнев. Причина за делото за обида стана изказване на "Галеви", които нарекли "идиоти" и "циркаджии" в телевизионно предаване двамата ищци. По делото имаше над 30 съдебни заседания, които бяха многократно отлагани заради заболявания на подсъдимите, или на защитата им, каза Стойнев. Той посочи, че заради изтеклата наказателна давност присъдите на двамата са били по-леки и по следващото дело, заведено срещу тях - за участие в организирана престъпна група и рекет.

Последвайте канала на

БТА
1101 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини