Галина Тонева: Изборът на главен прокурор не е предрешен

  • 06 декември 2012 08:09

  • 1532
  • 0
Галина Тонева: Изборът на главен прокурор не е предрешен
©

За радикални промени в правораздаването не можем да говорим, защото това е една изключително консервативна система. Не определям това като слабост, а като гарант за стабилността на държавността. Това заяви в предаването на БНТ "Денят започва" Галина Тонева, кандидат за главен прокурор.

Три са ключовите думи, в удовлетворяването на които смятам да вложа моята и на колегите енергия, ако ми бъде гласувано такова доверие - "класификация", "специализация" и "качество". Всяка една от тези стъпки е в полза на другите, те са обвързани, уточни Тонева. "Класификацията" означава продължаващо обучение, неспиращо, защото в нашата професия всеки ден човек трябва да се запознава с новостите, за да бъде адекватен на престъпността, на която трябва да се противодейства, смята тя. По думите й, под "специализация" се разбират стъпки към все по-добро професионално развитие, което е изключително важна форма на увеличаване на качеството в сферата на правораздаването. Постигането на "качество" става чрез справяне на бавното правосъдие, зачитане на правата на гражданите и защита на обществения интерес с правилно решаване на делата. Но за радикални промени в правораздаването не можем да говорим, защото това е една изключително консервативна система. Не определям това като слабост, а като гарант за стабилността на държавността, обяви кандидатът за главен прокурор.

Корупцията е навсякъде и с нея трябва да се борим, но предприемането на конкретни мерки аз не бих определила като радикалност, каза Тонева. И тя подкрепи тезата на другите двама кандидати за поста, че нивото на корупция в институцията не е по-високото, отколкото във всеки един друг сектор в обществото. Но ние сме два пъти по-силно ангажирани с проблематиката, защото трябва да се борим с нея в и извън системата ежедневно. Нивото на корупция е обезпокоително, аз не отричам проблемите. Ние ще бъдем непримирими и ще следваме ежедневно твърди мерки за справяне с проблема, обеща Тонева.

Не възприемам избора на главен прокурор като предрешен. И двете други кандидатури са силни, каза тя и добави, че смята конкуренцията за истинска, затова гледа на избора като реален конкурс. Приемането на електронното гласуване по въпроса обаче беше изненада за мен, но дискусии по въпроса продължават, коментира Галина Тошева.

Тя категорично обяви, че няма нищо в личните си отношения и семейно имущество, което да не е обществено достъпно. Нямам никакви притеснения - нито професионални, нито лични.

Последвайте канала на

1532 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини