Младенов: Принципите на демокрация, мир и човешки права са универсални ценности

  • 13 ноември 2012 18:50

  • 1119
  • 4
Младенов: Принципите на демокрация, мир и човешки права са универсални ценности
©

"Принципите на демокрация, мир, справедливост и човешки права са универсални ценности.

Те не са „интелектуална собственост" на една цивилизация или религия. Те са споделено богатство. И трябва да бъдат припознати от всяко общество, ако народът му е решен да върви по пътя на демокрацията", заяви министър Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 на Втората среща на министрите на външните работи на страните от ЕС и Лигата на арабските държави, която се проведе днес в Кайро.

В своето изказване министър Младенов предложи форматът на подобни срещи между ЕС и ЛАС да се издигне на ниво министър-председатели или държавни ръководители.

Основна тема на дискусията беше продължаващата криза в Сирия. Ключът към спирането на кървавия конфликт е в няколко направления. Асад и кръгът около него нямат място в прехода на Сирия - те трябва да се оттеглят от власт. Необходимо е преходно управление, което да включва опозицията и представители на режима, които не носят отговорност за насилието. След това може да започне истински процес на помирение в обществото, като част от него е търсенето на отговорност на виновниците за насилието. Първо и задължително условие е прекратяването на насилието от всички. Тези виждания, които представи министър Младенов, бяха в подкрепа на инициативите на специалния представител на ООН и ЛАС за Сирия Лактар Брахими.

"Формирането на Национална сирийска коалиция в Доха е важна стъпка и начало на необратим процес на консолидиране на сирийската опозиция, която трябва да остане отворена за всички представители на сирийското общество", заяви Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27.

ЕС и ЛАД могат да помогнат коалицията да се превърне в единна политическа платформа, която да се основава на принципите на толерантност, взаимно уважение и национално помирение.

Външният министър също се спря на опита на Централна и Източна Европа в прехода от тоталитаризъм към демокрация, на грешките и успехите, на илюзиите и опасностите по неравния път към демокрация и подчерта готовността на България да сподели наученото с арабските си приятели.

"Приятелство и разбирателство са основното послание, около което всички ние се обединяваме", изтъкна в заключение министър Младенов.

В рамките на форума той разговаря с външните министри на Ирак, Йордания, Катар, Либия и Саудитска Арабия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1119 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2012.11.14 | 23:00

4
Тия строят ТОТАЛИТАРИЗЪМ, а говорят за демокрация! Срамота! Спрете цензурата в националната телевизия!
ICEMAN

2012.11.14 | 23:00

3
Не ми говори за демокрация бре мишок. Ти сам в ефира на БТв, каза че са боклуци тези които не са съгласни с ГЕРБ.СКРИЙ СЕ. Не ни мислете за тъпоъгълници.

2012.11.14 | 01:58

1
И кой го казва- един ч*ифут!

2012.11.14 | 01:59

2
Доверие на еврейн, никога да нямаш!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини