Идейна безпътица, идейна криза

  • 04 май 2011 10:11

  • 5425
  • 0
Идейна безпътица, идейна криза
©

България, 20 години след идването на демокрацията, няма политическа идеология, каза лидерът на Парламентарната група на "Атака" Волен Сидеров в декларация от името на парламентарната група в началото на новата пленарна сесия.

Виждам мои съученици и колеги, хора, с които съм работил заедно, които се оплакват, че нямат работа. И това зачестява. Хора живеят все по-зле. Тук трябва да говорим за това, не високопарно да обясняваме за национални стратегии.

Удивен съм от идейната безпътица и идейната криза, която настъпи в България - каза Сидеров. В момента развитият свят е в идейна криза. За финансовата криза не са обяснени причините, а те са ясни и са предизвикани от човешки фактори. Някой в България трябва да каже това, каза Сидеров. К

ое предизвика финансовата криза – дерегулацията на финансовите пазари, това, че през 80-те години американското правителство и Федералният резерв – един холдинг от частни банки, който печата пари без покритие, предизвика световната финансова криза, като освободи регулацията на финансовите пазари, и това го пишат вече световни умове в икономиката, каза Сидеров.

На Уолстрийт, където създадоха финансовата криза, започнаха да дават сигнали, че нещо не е наред с капитализма, каза Сидеров. Европейските лидери се чудят какви кръпки да слагат на пробойните, от които изтичат средствата на Европейския съюз, каза Сидеров.
Когато в България повдигнахме въпроса за регулация на банковите лихви, скочиха банкери и казаха - не, това е комунизъм, посочи Сидеров.

България, 20 години след идването на демокрацията няма политическа идеология. Това, което се нарича левица, в момента се представя изключително зле; лидерът на левицата говори като избирател на ГЕРБ – вие обещахте това, а не го изпълнихте. Ако сте левица – вие какво точно предлагате като идеология, нищо не предлагат. Техният лидер се разхожда в телевизионни предавания със стъкленица с пепел, с която може би трябва да си посипят главата. С тази стъкленица с пепел все едно разнасят урна с останките на стогодишната партия, посочи Сидеров.

Останките от десницата, която беше нещо много величествено; тяхната идеология се свежда до едно-единствено – не, на АЕЦ „Белене”. Готови са да дадат България на турския султан отново, ако имаше такъв, само и само да не се строи АЕЦ „Белене”. Това ли е дясното – запита Сидеров. За съжаление, дясното и лявото в световен мащаб се заличиха – каза Сидеров.

Атака единствени имаме идеология в момента и тя става все по-европейска идеология - заяви Сидеров. Западните лидери отдавна не спазват интересите на народите си, каза той.

Не съм си написал изказване, не само защото никога не си пиша изказванията, а защото това, което виждам на живо, ми е достатъчно, за да направя десетминутно изказване, без да си подреждам текста, каза Сидеров в началото на изказването си.

Последвайте канала на

5425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини