Олимпийските шампиони с пожизнени пенсии

  • 26 октомври 2012 14:11

  • 2289
  • 0
Олимпийските шампиони с пожизнени пенсии
©

Българските спортисти, станали шампиони от олимпиади, които са прекратили спортната си дейност вече ще взимат вече пожизнени премии. Това решиха депутатите, които приеха промени в Закона за физическото възпитание и спорта на първо четене, съобщава "24 часа".

Според новите текстове за златен медал държавата ще плаща по 3 минимални работни заплати. За сребро отказалите се от спорта шампиони ще взимат 90% от три минимални работни заплати, а при бронз - 80 на сто. Средствата за пожизнените премии няма да се вадят от бюджета, а ще се превеждат от приходите в Спортния тотализатор. Промените бяха подкрепени единодушно от всички в пленарна зала.

Депутатът от ГЕРБ Румен Стоилов предложи към олимпийските шампиони да се включат и световните и националните отличници. "Има спортове, които не са олимпийски, но са донесли по-голяма слава на България", аргументира се той и даде за пример шахматиста Веселин Топалов, както и сумистът Калоян Михлянов - Котоошу. Йордан Андонов от ГЕРБ изненадващо поиска и  премии за футболистите, станали медалисти.

В момента 42-ма спортисти олимпийци от общо 280 олимпийци, прекратили спортно-състезателната си дейност, ще получават премия между 1400 и 4000 лв., която е пожизнена. Другите ще взимат около 800 до 1000 лв.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини