5000 СРС-та, но за 200 000 престъпления

  • 13 май 2011 08:16

  • 746
  • 0
5000 СРС-та, но за 200 000 престъпления
©

Увеличен е броят на използваните СРС-та през 2010 година, но те са послужили за разследване на 200 хиляди престъпления. “Това прави по-друга картината дали са малко или са много”, заяви в сутрешния блок на БНТ “Денят започва” депутатът от “Атака” и ротационен председател на парламентарната комисия за контрол на СРС Явор Нотев.

Нотев заяви, че въпросът за ефективността е един от изведените критерии, защото обществнеите очаквания са да бъдат разкривани престъпленията.

“Имаме едно настоятелно желание да се заложат много ясни правила в отговорността на всеки, който има в тази верига право за искане и използване на СРС”, поясни още той и добави, че целта е да не се прибегне към по-съществено посегателство.

Нотев изрази и личното си становище, че трябва да бъде ограничен кръгът от престъпления, върху които може да се прилагат СРС. Той категорично застана и зад това, че трябва да бъде стеснен и кръгът от субекти в закона, които имат право да издават СРС. “Критерият създава предпоставки за недоразумения или дори злоупотреби.”

Явор Нотев заяви, че 99% от постъпилите искания за СРС са разрешени.

“До края на месец юни би следвало да има готов законопроект. Той се готви по инициатива на изпълнителната власт и по личното разпореждане на премиера”, каза още Нотев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
746 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини