Цецка Цачева се срещна с председателя на парламента на Чехия

  • 18 октомври 2012 14:18

  • 748
  • 0
Цецка Цачева се срещна с председателя на парламента на Чехия
©

Председателят на парламента Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 е споделила пред председателя на Камарата на депутатите на Чехия Мирослава Немцова, че механизмът за сътрудничество и оценка е част от партньорството между държавите-членки на ЕС и не следва да се използва като инструмент за външен натиск върху България.

Това е станало по време на разговора между тях, състоял по-рано днес. Цачева и Немцова дадоха официално изявление пред медиите след своята среща. По време на разговора им Цачева е споделила очакването ни на предстоящия Съвет по правосъдие и вътрешни работи през октомври да бъде взето политическото решение за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Държавните институции са разочаровани от чуващите се гласове за отлагане на решението за декември, каза Цачева. Немцова изрази чешката подкрепа за влизане на България в Шенген.

По думите на председателя на българския парламент активните търговско-икономически отношения между двете държави могат да доведат до това България да бъде център на чешките интереси на Балканите. Цачева е заявила желанието на българския парламент да се включи активно в инициативата за отбелязване на 1150-та годишнина от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий.

Обсъдено е било сътрудничеството в областта на икономиката, инфраструктурата, туризма. В разговорите е спомената и ситуацията в еврозоната. Въпреки, че не сме членове на еврозоната, ситуацията в нея директно и много сериозно ни засяга, каза Немцова.

Последвайте канала на

БТА
748 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини