Мартин Димитров: Данъкът върху депозитите ще оскъпи и лихвите по кредитите

  • 10 октомври 2012 15:29

  • 1303
  • 3
Мартин Димитров: Данъкът върху депозитите ще оскъпи и лихвите по кредитите
© Булфото

В криза не се въвеждат нови данъци, коментира пред журналисти съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на по повод предложението на правителството за данък върху лихвата на депозитите от 1 януари догодина.

Завоят наляво, за който се притеснявах, се случва - повишаване на осигурителните прагове и на максималния осигурителен доход, въвеждане на данък върху лихвата от депозитите, коментира Димитров. Според него тези мерки ще увеличат данъчно-осигурителната тежест в криза, както и сивата икономика. Нито една от тези мерки не трябва да се приема в момента, смята синият депутат.

Предложението за данък върху депозитите ще доведе и до поскъпване лихвата по кредитите, защото нещата са свързани, и ще удари бизнеса и гражданите, смята Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на. Според него в резултат на тази мярка хората ще пренасочат депозити към нещо друго и спестяванията ще намалеят.

Димитров отбеляза, че България се е противопоставила на идеята в ЕС да има данък върху финансовите транзакции, а сега предлага данък върху депозитите у нас, което било нещо подобно. По думите му това е една доста непоследователна политика на правителството. Това предложение показва, че правителството, в частност министър Дянков и неговите икономисти, са чули аргументите на опозицията, че бюджетът е нестабилен и панически в последните дни и часове са търсили допълнителен приходоизточник, смята Димитров. Според него обаче е по-добре да бъдат отрязани неефективни разходи, отколкото да бъде въвеждан нов данък, който допълнително да влоши състоянието на бизнес средата.

Последвайте канала на

БТА
1303 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
адам смит

2012.10.12 | 00:37

2
Хер Флик отдавна трябваше да отмени плоското подоходно облагане-да, ама не.Май "котилото" на ГЕРБ и БСП е едно и също- на забогателите в "прехода"??

2012.10.12 | 00:38

3
тоз , че е тъпак ама чак пък толкова!!! ако дадеш под наем помещение което струва 100 000 нали ще платиш 10% данък върху наема е що да не платиш 10% данък върху депозит от 100 000 лв.
Георги

2012.10.10 | 17:03

1
Значи, аз не схванах. Този данък върху депозитите ли е? Или върху лихвите, защото във всяка новина пише различно ???

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини