България и Румъния с общ план за Шенген

  • 29 юни 2011 19:33

  • 553
  • 0
България и Румъния с общ план за Шенген
© Булфото

Вътрешните министри на България и Румъния подписаха днес в Кицбюел в рамките на Залцбургския форум Съвместен план за действие след присъединяването към Шенген, съобщиха от МВР.

Документът предвижда координирани мерки за противодействие на трансграничната престъпност и нелегалната миграция в контекста на общата отговорност на двете страни за гарантиране на сигурността в Шенгенското пространство.

Съвместните стъпки след присъединяването на България и Румъния към Шенген бяха обсъдени на 14 юни на работна среща в София между вътрешните министри Цветан Цветанов и Траян Игаш.

Идеята на документа е да обезпечи ефективен механизъм за контрол на границите като последващи мерки след влизането на двете
страни в Шенгенското пространство. Той бе представен на редовната министерска конференция на Залцбургския форум в Кицбюел, Австрия.

Планът предвижда партньорство за гарантиране на вътрешната сигурност на двете страни, за предотвратяване и разкриване на
нелегалната миграция и свързаната с нея престъпност, както и на други трансгранични престъпления. В отделен модул са разписани и
съвместни мерки за обучение и квалификация на служителите.

Координираните действия на базата на обща отговорност и солидарност ще отговорят по-ефективно на бъдещите предизвикателства. Двете страни ще работят за укрепване на Шенгенското пространство, гарантирайки по-висока степен на сигурност, се казва в преамбюла на документа. Общият контрол за изпълнението на предвидените мерки се възлага от българска страна на заместник-министъра, отговарящ за въпросите, свързани с Шенген, и от румънска - на ръководителя на департамент "Шенген".

Работа на съвместни полицейски патрули, бърз и директен обмен на данни в реално време, обмен на изпреварваща информация за евентуално възникване на извънредни ситуации и кризи, периодичен обмен на аналитична информация за оперативната обстановка са сред конкретните действия, предвидени в плана.

Последвайте канала на

553 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини