Икономист за Бюджет 2013: Разумът да бъде на преден план, а изборите - на втори

  • 04 октомври 2012 09:01

  • 853
  • 2
Икономист за Бюджет 2013: Разумът да бъде на преден план, а изборите - на втори
©

Петър Ганев от Института за пазарна икономика коментира пред БНР проектобюджета за 2013 година.

"1,8 милиарда лева са разписани като разходи. Под въпрос е дали тези приходи ще ги има. По-високите доходи би трябвало да доведат до повече приходи от потребление. Ако това покачване на доходи, обаче, ощети заетостта, повечето приходи може да не се случат.
Сигурно е обосновано да се очакват повече приходи. Парите за пенсии ще рефлектират в потребление и приходи от ДДС. По-деликатният момент е, че ако приходите не се сбъднат, трябва да има бърза ревизия на бюджета", заяви той.

"Покачването на доходите е нещо, в което има елемент на намигване към електората. Въпросът е изборите все пак да бъдат на заден план, а на преден – разумът и икономиката. Трудно се вижда покачването на даден разход какъв резултат гони и дали изобщо е обосновано, но това ще бъде основна тема на дебати пред следващия месец. Винаги, когато се говори за пенсии, нещата излизат извън контрол. Всеки се надпреварва да бъде по-щедър. Преди да влезе в парламента, бюджетът ще се коментира от обществото. Обикновено исканията за повече пари се поставят след като стане ясен бюджетът, а не по време на бюджетната процедура", каза още Петър Ганев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
853 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.10.04 | 21:01

2
Бах ти намигването - с кьоравото око!
Стефан К.

2012.10.04 | 21:01

1
Хайде отново... Цяла Европа хвали финансовата ни политика от три години и в частност Дянков, само нашите "икономисти" имат собствено мнение, което се различава. Нали не мислите, че някой се заблуждава,че сте по-компетентни от председателите на комисиите към ЕП?

Добави коментар

Водещи новини