Цачева: Парламентът ще решава наново за АЕЦ "Белене"

  • 26 септември 2012 15:24

  • 946
  • 2
Цачева: Парламентът ще решава наново за АЕЦ "Белене"
©

Трябва да дадем отговор на въпроса – ще рестартираме ли проекта АЕЦ "Белене".

Това каза председателят на парламента Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 на заседание на Парламентарната комисия по икономика.

"Комисията трябва да излезе с решение за приемане на ново решение за АЕЦ "Белене" за водене на преговори с частен инвеститор. Хората от Плевен очакват нещо да се случи на площадката в Белене", посочи тя.

Председателят на Народното събрание каза, че парламентът е приел решение за прекратяване на строежа на АЕЦ „Белене”, тъй като не е било възможно със средства на републиканския бюджет да се реализира този проект. "Била съм на срещи в Белене. В Народното събрание се внесе декларация – „Аз не съм против АЕЦ „Белене”, а ти", каза Цачева.

Тя обясни, че е важно изслушването на Добрев в парламентарната комисия, за да му се даде мандат да води преговори с нов инвеститор за строежа на проекта като частен проект. "По всички международни правила, уважаеми министър, трябваше да направите среща с инвеститора", заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Той определи представянето на инвеститора в парламента като несериозно. Според депутата първоначалните разговори не трябва да са в парламента. "Това не е приятно за инвеститора, нито за България", каза Аталай. Той възрази срещу това в парламентарната комисия да се водят търговски разговори.

По думите на депутата от БСП Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в изслушването в комисията е публично водене на търговски преговори по неизвестна тема. Овчаров заяви, че това е празно говорене. Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев обясни, че дискусията в икономическата комисия по АЕЦ „Белене” е показване на прозрачност.

"Ние сме сериозни, по отношение на проекта АЕЦ „Белене”, имаме финансови възможности. Можем да докажем своята финансова възможност за осигуряване на този проект. Доказателство за това е, че организираме представяне на гаранция" - това каза пред парламентарната икономическа комисия Самюел Реди от американският консорциум „Глобъл пауър консорциум”. "Намерението ни е да започнем проекта с техническия проект, предложен от "Атомстройекспорт". По предварителни проучвания и оценки това е проект 3+ с пасивни системи на защита. Той отговаря на други западни технологии. Ние нямаме намерение да променяме този технически проект, тъй като той е одобрен от българските ядрени органи. По отношение на отработено гориво намерението ни е да продължим с "Атмостройекспорт”, обясни Реди.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
946 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.09.28 | 17:57

2
Референдум насрочете продажници !
ICEMAN

2012.09.28 | 17:57

1
До кога ще търпим да се гаврят с Нас докога ще търпим безчинството и недосегаемостта и култа към личността ,защо позволяваме да се върнем през 60-те години на 20 век? ЗАЩО позволяваш това Народе? ЗАЩО?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини