ГЕРБ иска затвор за търговия с гласове

  • 24 септември 2012 15:44

  • 893
  • 4
ГЕРБ иска затвор за търговия с гласове
©

ГЕРБ предлага с предстоящите промени в Избирателния кодекс да се въведат по-строги санкции за търговия с гласове и наказанието да бъде от 1 до 6 години затвор, съобщи днес депутатът от Варна Емил Радев. По думите му въвеждането на долна граница ще позволи налаганите присъди да бъдат основно ефективни, а не условни или пробация. Освен това ГЕРБ предлага при разследване на случаи на търговия с гласове да се ползват и специални разузнавателни средства.

В правната комисия има внесени общо 6 проекта за промени на Избирателния кодекс, посочи Радев. По думите му този на ГЕРБ предвижда дейността на ЦИК да стане абсолютно публична. Заседанията на комисията ще се излъчват на живо в интернет, а всички протоколи ще се качват в сайта. За броя на застъпниците предложението на ГЕРБ е те да бъдат сведени до един за отделна листа във всяка секционна комисия.

Радев коментира, че промените в Кодекса трябва да бъдат приети от парламента най-късно до края на годината. Като свой приоритет през предстоящия сезон варненският депутат посочи изменението на закона за договорите. Според него би следвало да се премахне т.нар статут на вечния длъжник и задълженията на частните лица да имат давност от 10 години. Депутатът Димитър Атанасов допълни, че ще поиска промяна в предложението за заделяне на процент от събраните концесионни такси на плажовете, като средствата се ползват целево за осигуряване на спасителна дейност на неохраняемите ивици. По думите му е редно процентът да бъде не 20, както е предложението в момента, а 10.

Най-късно до началото на декември трябва да бъде гласуван окончателно законът за образованието, допълни депутатът Лилия Христова. По думите й между двете четения на проекта са внесени около 280 предложения за промени на текстове. Най-спорните моменти са статутът на професионалните гимназии и финансирането на средищните училища, посочи Христова. Нейната позиция беше, че е редно професионалните училища да останат към министерствата, а не да стават общинска собственост. Варненските депутати съобщиха още, че вече има решение крайморският град да бъде домакин на честванията по случай 20-та годишнина от създаването на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество. Заседанието ще се проведе от 20 до 24 май 2013 година.

Последвайте канала на

БТА
893 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ГерБсП

2012.09.25 | 03:22

4
Всичките сте под един общ знаменател. НЕ ВИ ИСКАМЕ ПОВЕЧЕ БОКЛУЦИ, УВОЛНЕНИ СТЕ НАРОДА НЕ ИСКА ЦИГАНИЗАЦИЯ, НЕ ИСКА ДА БЪДЕ УПРАВЛЯВАН ОТ МАЛОУМНИ ПОДЛОГИ МАРШШШШ! НИЕ ВСИЧКИ СЛАДКО ВИ ПСУВАМЕ И ЧИННО ЗАВАС ГЛАСУВАМЕ, НО Филма Свърши....

2012.09.25 | 03:22

3
Че те тогава няма да мръднат от панделата!

2012.09.25 | 03:22

2
Крадеца вика,дръжте крадеца!

2012.09.25 | 03:05

1
Е без затвор де как ще се хвалят комунетата и рязания след това, че купуват за по няколко евро . Кой ще гласува за тях тогава. Ами малко състрадателност

Добави коментар

Водещи новини