Кристалина Георгиева: Трябва да се работи по превенция на риска

  • 21 септември 2012 10:27

  • 524
  • 1
Кристалина Георгиева: Трябва да се работи по превенция на риска
©

България е покрила изискванията за влизане в Шенген. Това каза Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, която присъства на официалното откриване на учебната година в Икономическа университет – Варна.

По думите на еврокомисаря това означава, че България ще влезе в шенгенската зона, но не се знае кога. Ние за Шенген трябва да бързаме бавно, защото влизането ни е и отговорност, и разход за нас. Трябва да се отнасяме спокойно към тази тема, заяви Георгиева. Еврокомисарят коментира още, че за голяма част от българския народ влизането ни в Шенген не е толкова вълнуващо, защото и сега можем да пътуваме спокойно.

Според еврокомисаря трябва да се работи по превенция на риска. Един лев инвестиция в превенция, са седем лева компенсиране при щети. Необходимо е да се изследва рискът от бедствия и е важно страните да се обединяват във взаимопомощ при справянето с най-екстремалните бедствия, заяви тя.

Георгиева каза още, че светът може да е станал по-богат, но в същото време той е обект на повече рискове.Много по-чести и интензивни са бедствията, населението се увеличава и поради това – бедствията се усещат по-силно.

Еврокомисарят заяви, че втори източник на бедствия са конфликтите. Тези конфликти в по-голямата си част се случват в зони на риск от бедствия. Георгиева даде пример със Сомалия, която се намира в рисков регион, където има суша.

Последвайте канала на

524 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.09.23 | 19:02

1
Прилича ми на приказката за лисицата и гроздето! До скоро драпахме със зъби и нокти да влезем, а сега за Шенген трябва да бързаме бавно!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини