Какво ще се случи, ако България пълноправно се присъедини към Шенген

  • 16 октомври 2024 12:16

  • 553
  • 0
Какво ще се случи, ако България пълноправно се присъедини към Шенген
© Gettyimages/архив

Работим активно за привличането на чуждестранни инвеститори и създаването на благоприятни условия за бизнес, както и в подкрепа за експортно ориентираните компании чрез засилване на търговско-икономическите контакти. Това заяви министърът на икономиката и индустрията д-р Петко НиколовПетко НиколовПетко Николов е назначен за министър на икономиката и индустрията в служебния кабинет с в изказването си по време на „Въвеждащ семинар за новопостъпили представители на дипломатическия корпус“, организиран от Министерството на икономиката и индустрията в партньорство с Дипломатическия институт към МВнР. Участие в семинара взеха и зам.-министърът Николай ПавловНиколай Павлов Николай Павлов е служебен министър на енергетиката в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е и директорът на Дипломатическия институт към МВнР Таня Михайлова.

Д-р Николов посочи, че провежданите от Министерството на икономиката и индустрията политики целят благоприятна институционална среда за работа на бизнеса, включително чрез създаване на екосистема от индустриални паркове в цялата страна, чрез изграждане на подготвени индустриални терени и създаване на условия за развитие на научноизследователската и развойната дейност.

Пред новопостъпилите представителите на дипломатическия корпус у нас министър Николов очерта основни икономически приоритети на страната, като пълноправно присъединяване към Шенгенското пространство, към ОИСР и еврозоната, които  ще гарантират устойчивото икономическо развитие на България.

По думите му пълноправното присъединяване на България към Шенген ще улесни движението на хора и стоки в региона, ще засили икономическите връзки и ще подпомогне развитието на туризма. „Пълноправното присъединяване към Шенгенското пространство пряко касае не само българския и румънския бизнес, но също така и всички компании от цял свят, които оперират в региона ни“, подчерта той. Министър Николов допълни, че България усилено работи и за прехода към единната европейска валута, което не само ще повиши доверието на инвеститорите, но и ще улесни търговията и финансовата стабилност.

Икономическият министър изтъкна, че страната ни продължава да затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество и позициите си на ключов фактор за стабилността и сигурността в нашия регион.

Д-р Николов подчерта, че възможностите пред българската икономика са големи, особено в областта на технологиите и иновациите. „Имаме бързо развиващ се IT сектор, който предоставя нови хоризонти за растеж и иновации“, заяви той и допълни, че България  вече е утвърден лидер в областта на информационните технологии в региона, и активно насърчава инвестициите в стартиращи компании и иновационни проекти.

Икономист: Ще понесем санкции, ако България продължи да бездейства с ПВУ

„Световните предизвикателства, пред които сме изправени – икономически, енергийни или свързани със сигурността, изискват глобални решения. Заедно можем да постигнем икономическа стабилност и да насърчим устойчивото развитие. Сътрудничеството ни е от ключово значение за преодоляване на тези предизвикателства“, завърши той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
553 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини