Законът за туризма мина на първо четене

  • 13 септември 2012 14:06

  • 993
  • 0
Законът за туризма мина на първо четене
©

Парламентът прие на първо четене без дебати Закона за туризма. Законопроектът цели осигуряване на условия за устойчиво развитие и конкурентоспособност на туризма, създаване на условия за развитие на специализираните видове туризъм, въвеждане на единни критерии за предоставяне на туристически услуги и осигуряване на защита на потребителите на туристически услуги.

Очакваните резултати от приемането на законопроекта са - подобряване на управлението на туризма на национално ниво чрез разширяване на функциите на националния съвет по туризъм; създаване на органи с участието на представители на туристическия бранш чрез формиране на различни консултативни и експертни звена, които да подпомагат определянето и провеждането на националната и местната политика; въвеждане на регионални структури при управлението на туризма чрез туристическо райониране на страната. За пръв път се поставя въпросът за туристическото райониране на страната и управлението на туристическите райони с цел формиране на регионални туристически продукти и осъществяване на регионален маркетинг. В законопроекта е предвидено кметовете на общини да могат да контролират дали съответният туристически обект е категоризиран. Те ще контролират и воденето на хотелския регистър относно броя на реализираните нощувки в съответния обект.

Законопроектът въвежда допустимост на сключването на договор за организирано туристическо пътуване с обща цена по електронен път, както и издаването на електронен туристически ваучер и електронна бланка за резервация. Законопроектът въвежда и възможността за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност само по електронен път (чрез уебсайт), като са редуцирани изискванията към съответните лица при кандидатстване спрямо действащия Закон за туризма. В законопроекта се предвижда и приемането на наредба от Министерския съвет за условията и реда за извършване на детски и ученически отдих и туризъм, организиран от детските градини, училищата и обслужващите звена в системата на образованието, която следва да се внесе за разглеждане от министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

В сравнение с действащия Закон за туризма законопроектът разширява значително разпоредбите за задължителната застраховка „Отговорност на туроператора”.

С приемането на Закона за туризма парламентът приключи работата си за днес. Утре Народното събрание ще продължи с изслушване на Доклад от министър-председателя на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г относно развитието на приоритетните за Република България теми и досиета по време на Датското председателство на Съвета на ЕС (януари – юни 2012 г.) и основни приоритети по време на Кипърското председателство на Съвета на ЕС (юли – декември 2012 г.).

Последвайте канала на

Константин Тодоров
993 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини