Ще гласуват ли заем от 6 милиона лева за градския транспорт в София?

  • 01 октомври 2024 10:54

  • 179
  • 3
Ще гласуват ли заем от 6 милиона лева за градския транспорт в София?
© Novini.bg/ Canva

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на 3 октомври от 10.00 часа. На заседанието ще се разгледа предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София.

В доклада детайлно се описват причините за натрупаните задължения на двата наземни транспортни оператора - Столичния автотранспорт и Столичния електротранспорт. Една от тях  - с 1.3 милиона по-малко са разплатените от миналата година средства за компенсации от държавния бюджет, въпреки че Центърът за градска мобилност е продал повече превозни документи, които следва да бъдат компенсирани.

Столичният кмет поясни, че старите задължения са натрупани през последните 20 години.

Заем за градския транспорт в София, за да не спрат автобусите

Има реален риск работата на Столичния автотранспорт да спре, предупреди пред БНР заместник-кметът по финанси Иван Василев. По думите му, задлъжнялостта е голяма, а заемът ще позволи да бъдат покрити най-спешните нужди на двете дружества, изпаднали в затруднение.

"Докогато ръководствата на тези дружества не представят план за оздравяването им. Те бяха сменени непрозрачно и без конкурс в средата на лятото. Към момента нямаме яснота какви са намеренията на новите ръководства да оздравят дружествата."

Много хора липсват. Извънредният труд се заплаща добре, но е тежко, споделя шофьор с десетгодишен опит в Градския транспорт на столицата. По думите му, условията за работа са добри, но натоварването заради липсата на хора е голямо.

"Минаваме на ден над 150 километра в градски условия. Светофари, спирки, тръгваш, спираш. Някои колеги минават и по 200 километра на ден – в градски условия не е ОК."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
179 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.10.01 | 12:22

3
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може-----> shout.to/maxpro

2024.10.01 | 11:08

2
Територията на ЗАЕМИТЕ!
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.01 | 11:08

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

Добави коментар

Водещи новини