Атанас Запрянов участва в срещата на министрите на отбраната на страните от формата "Букурещ-9"

  • 18 септември 2024 17:36

  • 178
  • 1
Атанас Запрянов участва в срещата на министрите на отбраната на страните от формата "Букурещ-9"
© МО

Министърът на отбраната на Република България Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър участва днес, 18 септември, в срещата на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ-9“ (Б-9) в Букурещ, Румъния. На форума присъстваха и представители на САЩ.

Във фокуса на дискусиите бяха регионалната среда за сигурност и влиянието ѝ върху евроатлантическата сигурност, както и перспективите след срещата на върха във Вашингтон по отношение на отбраната на Източния фланг на Алианса и гарантирането на колективната готовност и устойчивост срещу потенциални заплахи.

Министрите на отбраната споделиха общо разбиране за ситуацията в областта на сигурността на Източния фланг на Алианса в светлината на руската агресия в Украйна и отбелязаха, че засилването на устойчивостта на най-уязвимите партньори на Алианса е съществено за сигурността на цялата евроатлантическа зона. Съюзниците подчертаха, че форматът „Букурещ-9“ остава основен формат за сътрудничество в областта на регионалната сигурност, подпомагайки диалога и взаимодействието между страните. С оглед на фундаменталните промени в средата за сигурност и повишаващите се заплахи и предизвикателства, те изтъкнаха, че засиленото сътрудничество е от първостепенно значение за гарантиране на сигурността и стабилността. 

Министърът на отбраната ще участва в среща от формата „Букурещ-9”

По време на своите изказвания в рамките на срещата на министрите на отбраната от формата „Букурещ-9“ министър Запрянов се придържаше към приетите национални позиции. В началото на срещата министърът на отбраната отбеляза, че спешното предоставяне на необходимата помощ на Украйна е от съществено значение за подпомагане на страната да надделее в тази брутална война срещу нейния суверенитет, териториална цялост и население. В този аспект той подчерта важността на своевременното изпълнение на всички решения, взети на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, включително механизмът за подпомагане на Украйна в областта на сигурността и обучението на украинските въоръжени сили от страна на НАТО (NSATU).

Беше подчертано, че България продължава да оказва подкрепа на Украйна в рамките на НАТО, ЕС, ООН, на двустранна и многостранна основа в съответствие с решенията на Народното събрание. Той посочи още ключовата роля на партньорствата за повишаване на стабилността и укрепване на сигурността, като обърна внимание на важността на засилването на политическия диалог и практическото сътрудничество с най-уязвимите партньори – Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина.

Министърът на отбраната наблегна върху необходимостта от засилване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО и повишаване на устойчивостта срещу зловредно влияние, включително в регионите от стратегическо значение – Западни Балкани и Черноморския регион. Той запозна участниците с предприетите действия и усилията за укрепване на Източния фланг на Алианса и постигане на изпълнимост на регионалните планове. Отбеляза и напредъка по създаването на Многонационален дивизионен щаб на наша територия. В допълнение той обяви, че през август Народното събрание на Република България е ратифицирало Меморандума за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния относно изграждането на Щаб на регионалното компонентно командване на специалните операции (HQR-SOCC).

По отношение на справянето с хибридните заплахи и действия, министърът на отбраната обърна внимание на необходимостта от полагане на усилия за изграждането на устойчивост на ниво институции и общество, както и на важността на проактивните действия в областта. В тази връзка той сподели, че приоритет за Министерството на отбраната е изграждането на способности за противодействие на руските хибридни действия с фокус върху дезинформацията и за провеждане на ефективна стратегическа комуникация с обществото. Той посочи, че Министерство на отбраната развива информационната си политика, насърчава междуинституционалното сътрудничество, както и инициира създаването на Стратегия по Стратегически комуникации и изграждане на съответните структури. 

В рамките на форума министър Запрянов проведе регулярна двустранна политическа консултация с министъра на националната отбрана на Румъния Ангел Тилвар, която е дългогодишна практика на двете страни. Те обсъдиха теми от взаимен интерес, сред които обстановката по сигурността в Черноморския регион, помощта за Украйна, изграждането на хармонизирани коридори за военна мобилност в Източния фланг на Алианса и изграждането на Щаба на регионалното компонентно командване на специалните операции. Двамата министри оцениха високо двустранните военни отношения и дадоха насоки за по-нататъшното им задълбочаване, съобщиха от пресцентъра на МО. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
178 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.18 | 17:43

1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> shout.to/maxpro

Добави коментар

Водещи новини