Община Благоевград трябва да върне парк "Македония" на държавата

  • 30 август 2024 13:31

  • 505
  • 1
Община Благоевград трябва да върне парк "Македония" на държавата
© Фейсбук

На днешно редовно заседание на Общински съвет – Благоевград кметът Методи Байкушев запозна общинските съветници с юридическия казус с парк „Македония“, който датира от 2021 г. Докладът е представен писмено до всички общински съветници, а причината днес да бъде изложен и на сесията е, че в рамките на следващо заседание се предвижда да бъдат разгледани точки във връзка с неговото решаване, стана ясно от изказването на кмета на Благоевград. 

Хронологията на събитията Методи Байкушев проследи от 2016 г., когато теренът, който е бил част от казармата в града, е отделен като самостоятелен имот и по искане на тогавашната общинска администрация е прехвърлен от Министерски съвет в собственост на общината. Тогава от общинската администрация се заявява намерението да бъде изграден логистичен център, експо център и музей, като тези условия са залегнали тогава в самия договор, припомни Методи Байкушев, предава БТА. 

Изграждането на логистичен център, експо център и музей не се случва до 2021 г., когато кметът Румен Томов бива отстранен от длъжност и през лятото на същата година, след проведени частични избори, за кмет на Благоевград е избран Илко Стоянов. Срокът за изграждане на посочените обекти е до края на 2021 г., тоест доста ограничено време, в което администрацията е можела да реагира, каза Методи Байкушев. Първото, което е предприето от общинската администрация през 2021 г., е да бъде отправено писмо до Министерски съвет, с което да се поиска да отпадне ангажимента на общината за изграждане на посочените обекти, за да не изпадне в неизпълнение на договора, но искането не е уважено. 

Кметът Методи Байкушев предложи план от 9 точки за финансово стабилизиране на община Благоевград

Администрацията предприема друг ход, а именно с промяна на предназначението на съществуващите сгради в парка, които са ремонтирани бивши помещения на казармата, ползвани като спортни и тренировъчни зали. С документална процедура сградите биват определени за логистичен център, експо център и музей, без да са извършвани дейности по тях, посочи Байкушев. Тези действия не се приемат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), откъдето не приемат изпълнението на условията. В поредица от писма от министерството заявяват, че имотът следва да се върне в собственост на държавата. В неформални разговори е заявено намерение, че държавата не иска да вземе имота, а да спази закона, каза още Методи Байкушев. 

През следващата 2022 г. общинската администрация разделя с административна процедура имотът на две, като определя единия за високотехнологичен парк, а другия – за парк. Одобрен е и инвестиционен план за разрешение за строеж на парка, а Общинския съвет е приел решение имотът от публична общинска да стане публична частна собственост. Всички административни актове и одобряването на комплексната инвестиционна инициатива, разрешенията за строеж и други решения са оспорени пред административния съд от областната управа и от Сухопътни войски, а всички решения с предварително изпълнение са спрени. Делата текат и в момента, посочи Методи Байкушев. 

През юли тази година от МРРБ е изпратено ново писмо, с което отново се посочва, че имотът следва да бъде върнат на държавата и отново да бъде поискан от общината, обяви Методи Байкушев пред общинските съветници. Ние сме изправени пред две опции – да откажем да върнем имота или да бъде върната собствеността на държавата и паралелно отново да поискаме да ни бъде прехвърлен теренът, каза Байкушев.

Той посочи, че в залата са и представители на областна администрация, които от своя страна засвидетелстваха пред общинските съветници, че целта е да се спази законът, не да бъде отнет паркът от жителите на града. 

На следваща сесия на Общинския съвет предстои общинските съветници да решат дали да бъде върнат теренът, да бъдат оттеглени административните актове, издадени за комплексната инвестиционна инициатива, за да се прекратят делата, каза още Методи Байкушев. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
505 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.30 | 13:46

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини