Кисьов, бивш зам.-министър на външните работи: Не може парламентът да избира еврокомисар

  • 28 август 2024 13:08

  • 311
  • 0
Кисьов, бивш зам.-министър на външните работи: Не може парламентът да избира еврокомисар
© Булфото (архив)

За да се стигне до определяне на еврокомисар, едно правителство трябва да има своите приоритети в рамките на общата европейска политика, което тотално липсва на България в момента. 

Това заяви пред БНР Владимир Кисьов - бивш главен преговарящ за членството на България в ЕС и бивш заместник-министър на външните работи.

Той е очаквал, че предложението ще бъде за продължаване на мандата на Илиана Иванова, която, по думите му, е с авторитет и добри резултати. "Явно, че други са сметките. Явно, че тя се готви да се върне в Европейската сметна палата", предположи Кисьов.

Димитър Главчев разговаря с тримата номинирани за еврокомисар

Според него всички предлагани имат някакъв опит в работа с европейските институции или присъствие в ЕП. С най-голям опит и най-доброто предложение засега е Екатерина Захариева, изказа мнението си той.

"Сергей Станишев - това ли е мъжът, който трябва да бъде предложен от България? Би трябвало да се споменат имена и като това на Ивайло Калфин, който е идеално подготвен специалист. Има зависимост от ресора. Както се споменава и транспортна политика - имахме и евродепутати, които по достоен начин защитаваха политиката на България във връзка с превозвачите и с промените на законодателството и биха могли да бъдат тези, които ще защитават и по-нататък българската политика. Нека да бъде оставено това на правителството. Не може НС да избира, защото виждате какъв парламент имаме. Имаме псевдопарламент". 

Нека кандидатите за еврокомисари да бъдат изслушани от НС, но не и определяни, препоръча Владимир Кисьов. Според него българският еврокомисар трябва да бъде определен от правителството и министър-председателя:

"За съжаление, в момента сме с временно правителство, но това е правителството на България и то трябва да определя". 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
311 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини