БСП: Държавата да плаща здравните осигуровки на безработните

  • 10 септември 2012 16:32

  • 5382
  • 24
БСП: Държавата да плаща здравните осигуровки на безработните
©

Депутатът от БСП Янаки Стоилов обяви на пресконференция в Монтана, че социалистите ще поискат държавата да плаща здравните осигуровки на безработните, които са регистрирани в Бюрата по труда. Стоилов уточни, че преди да бъде направено подобно предложение в Народното събрание, то идеята ще бъде поставена на обществена дискусия.

Депутатът е изчислил, че за покриване здравните осигуровки на безработните ще са нужни 71 милиона лева на година и заяви, че това са около половината от средствата, отделени за подслушване в бюджета на МВР. Стоилов коментира, че здравните услуги за безработните и бедни хора са по-важни, отколкото подслушването на заподозрени. Според Янаки Стоилов заплащането на здравните осигуровки от държавата ще покаже колко процента е в действителност безработица у нас. В момента част от безработните не се регистрират на трудовата борса, тъй като нямат стимул за това - не получават обезщетения от борсата и не им се заплащат здравните осигуровки, ако са безработни.

Стоилов смята, че държавата създава умишлено пречки за отчитане на реалната безработица - всички безработни трябва да се наредят на едно гише в Бюрата по труда, за да потвърдят регистрацията си, съкращават се чиновници, които отчитат безработните и т.н. Той попита защо според българската статистика безработицата в страната е 10,8 на сто, а според европейската система "Евростат" - с 2 процента повече. Депутатът изрази тревога от покачването на безработицата в страната през летните месеци, което никога не се е случвало през последните години.
 

Последвайте канала на

БТА
5382 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар
Бачо Киро

2012.09.11 | 23:20

24
Янакиии! Безработицата в милата ни родина е не по-малко от 30 %. Жена ми е безработна от 12 години, инженер но за съжаление не може да си намери работа защото българските чорбаджии наемат само млади девойчета за да ги гушкат! И виж обади се на онези които избягаха с многото пари /народни пари/ в Южна Африка, Австрия, Англия, САЩ„ разни офшорни зонички-островчета, че да ги върнат и малко от малко да се пооправим!

2012.09.11 | 23:19

23
Загрижени са ограбените от тях!! Колко предвидливи да ошушкат всички, сега да са загрижени и да обвиняват. Да си върнат милиардите!
чичо вуйчо

2012.09.11 | 17:58

14
Ами те защо не ги плащаха,когато бяха на власт? Това е чиста проба популизъм.

2012.09.11 | 23:19

22
Защото не беше необходимо , за целта се отдържаха по 2-3 лева от заплатата на работещия съпруг ,само че безработицата беше минимална и търсихме заплати по 1200 лв ,а сега се гъзим и целуваме ръка и за 400. защото на лошия матрял не му се полага повече.
Бате Гойко

2012.09.11 | 23:18

21
А проблема с осигуровките е решим за 2 месеца. Но никой управляващ няма да го направи, просто всички българи сме такива, алчни за пари в момента ))) 1. Увеличават се цигарите с още 2 лева, и тези 2 лева отиват в Здравната каса. 2. На всички, подсладени газирани напитки, данък +15%, на сладки изделия +15%, на алкохол отгоре още 15%, и всичките тези пари отиват в здравната каса. Махате тавана от 2000 лв на здравно осигуряващите и сте готови с парите. И повече няма да има нужда от пари в касата ))))
Пояснение поредно

2012.09.11 | 23:17

20
Спокойно това няма да мине мнозинството е на ГЕРБ , а те не дават само взимат ! Просто политиците си правят евтина реклама пускат идеи по които ние да си избиваме комплексите и да се заяждаме по между си вместо да ги държим под око !
Иванов

2012.09.11 | 12:52

11
А бе вие имате ли си представа как се формират заплатите на всички държавни служители/да сте чули някъде по света държавен служител нещо да произвежда най-грубо казано/!!! И по-нататък- от нашите данъци ; такси; глоби; акцизи и ДДС върху всички стоки; застраховки и др. се формират заплатите на всички държавни служители и плюс това държавата им поема осигуровките-пак от нашия гръб....

2012.09.11 | 23:17

19
Последно държавата увеличи заплатите на всички служители на които до скоро им плащаше пряко осигуровките напълно за сметка на държавата точно със толкова със колкото да могат сами да си ги платят но забележете пак със нашите пари и пак за наша сметка ! Дали ви се вижда честно ?
Бизнесмен

2012.09.11 | 19:48

18
И какво излиза:от данъците ми да се плащат здравните на мангалите!Ами Стоилов и Станишев да вземат да ги лекуват за собствена сметка!Тъкмо ще има кой да ги оножда!!!!
kkk

2012.09.11 | 19:48

17
Скапаняк.БСП да не би да плащаше тези осигуровки ???Хранехте Доган и другите резняци.Затова не ви стигнаха парите,иначе сигурно щяхте да ги платите.Абсолютно сигурно.

2012.09.11 | 18:34

16
Ами че как няма да плаща държавата? Аз предлагам да им се плащат и социални осигуровки от държавата за да може и трудов стаж да им тече за пенсия на мангалите докато ровят в боклука или крадат желязо! В крайна сметка и това е труд, при това тежък физически. Аз имам само средно образование, при това напълно безполезно (ЕГ с английски - че кой не знае английски) Как така аз винаги успявам да си намеря работа за седмица макс при все, че обичам през по-малко от година да я сменям, тъй като ми омръзва да се занимавам едно и също и ми става скучно. Статистиката може и да е 30%, но това е само защото 30% от работоспособните българи са цигани или пък некви други мързеливци/пияници. Верно е, че може би има много по-малко свободни позиции, колкото образовани специалисти за съответстващата им специалност, но това не е комунизъм вече и никой не ти гарантира, че като си завършил нещо ще има къде да го работиш - в капиталистическия свят има конкуренция за работата и ако ще 10 години да си учил "за шеф", ако не те бива на практика може и да се наложи да си преглътнеш гордостта, да си дигнеш задника от бюрото и да поработиш малко "в персонал"...

2012.09.11 | 17:59

15
Може ли по - прости хора да издигнат за свой председател, човек без минута работно време. Това са "СОЦИАЛНАТА" партия. Покрай него и те не са с повече!! СМЕШНИЦИИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини