Проф. Румяна Дечева:  Имаме недомислици в Изборния кодекс

  • 20 август 2024 15:18

  • 374
  • 1
Проф. Румяна Дечева:  Имаме недомислици в Изборния кодекс
© Novini.bg/Canva

"Нашите избори са много трудно проследими от гражданина, който отива да гласува. Когато един нормален гражданин не вижда как неговият глас се отразява и допринася за нещо положително, той се отдръпва".

Това коментира пред БНР изборният експерт проф. Румяна Дечева.

"Освен МВР, има и други институции, които имат пряко участие. Дали изборите ще генерират онова доверие, от което ние имаме нужда като общество - да вярваме, че резултатите наистина отразяват нашия вот, ние трябва да вярваме във всички етапи на процеса", отбеляза тя.

Основната роля да прилага Изборния кодекс е на ЦИК, но заедно с това ролята на държавата е неизменна, подчерта експертът и изрази предположение, че при предстоящите избори няма да има подобрение в организацията и прозрачността. 

Според нея изборната администрация няма да е по-подготвена: "Това е предопределено от начина, по който е организиран целият изборен процес в Изборния кодекс. То е предопределено да има хаос". 

Според социолог определени актьори искат да се премине от парламентарна към президентска република

"По начина, по който се промени Конституцията, без обществено обсъждане, по същия начин 24 поправки на Изборния кодекс бяха направени за 10-те години на съществуване на този Кодекс, без обсъждане, под волята и натиска на определена политическа сила, която имаше временно мнозинство, моментно, винаги използвано в собствена изгода. Имаме такива недомислици в Изборния кодекс, че то вече е много трудно с най-голямото старание голяма част от хората да се справят", обясни проф. Дечева.

И даде пример с едновременното гласуване с машини и на хартия. По думите ѝ ние сме единствената страна в целия свят, която прави това. Според нея в България когато политическите сили искат да променят нещо в Изборния кодекс, политиците започват да атакуват или хартиените, или машинните бюлетини. Противопоставят технологии, за да прикрият едни интереси и начин на въздействие, категоричен е експертът. 

По думите ѝ местните избори са онази лаборатория на недоверие, която генерираме на всеки 4 години. Нейното мнение е, че българските избори отразяват волята на отишлите да гласуват с отклонения. Но:

"Не смятам, че отклоненията в голям мащаб биха променили резултатите".

Проф. Дечева посочи и друг проблем - че съставите на ЦИК и на секционните комисии са много големи.

Тя заедно със свои колеги отдавна апелират да има обществен дебат по отношение на това какво трябва да се промени, за да няма проблеми в избирателната система. Според нея общественият дебат е задължителен. В идеалния случай този дебат би бил воден от ЦИК, партии, министерствата, смята тя и добави:

"Това трябва да бъде един много широк дебат и той трябва да бъде основан на обществения интерес".

Според нея грешките при изборите са технически и са в следствие на начина, по който са направени протоколите, и умората след дългия работен ден. Има много простички неща, които могат да се изчистят, категорична е тя, но добави, че това няма да се случи за предстоящите избори. 

"ЦИК не проявява голям интерес към предложенията, които се правят от гражданския сектор. Те са назначени от политически партии и когато те нямат интерес, съответно и ЦИК няма да има интерес".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
374 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.20 | 15:58

1
Най-популярното и ефективно средство за отслабване в света блокира апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диети, да ходите на фитнес, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, просто опитайте и завинаги ще забравите за излишните килограми. Ето това лекарство:----> use.my/ketoex

Добави коментар

Водещи новини