Министър Запрянов: Военната помощ за Украйна я доставяме чрез авиационен и жп транспорт

  • 16 август 2024 13:13

  • 467
  • 7
Министър Запрянов: Военната помощ за Украйна я доставяме чрез авиационен и жп транспорт
© Булфото (архив)

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър каза, че не е бил информиран за подготовката и публикуваното на видеоклипа, с който Информационния център на ведомството се опита да рекламира военната професия и заради който е бил освободен директорът на центъра. 

„По темата със скандалния клип – не, не съм информиран. Същият клип не е разработен и обсъждан дори в ръководството на Информационния център, не е уведомена и дирекцията в Министерството на отбраната“, заяви Запрянов от трибуната по време на днешния парламентарен контрол.

Той подчерта, че клипът, заради който имаше негативна обществена реакция, е пуснат „без съответните санкции и разрешения“. 

Мерките, които взехме, доведоха до освобождаване на директора на информационния център, посочи Запрянов.

Веднага след публикуваното той беше изтрит от страницата на Информационния център. 

Запрянов предостави информацията в отговор на парламентарен въпрос, отправен към него от депутатите Борислав Гуцанов и Иван Петков от „БСП за България“. От формацията настояха още да получат отговор на въпроса защо социалните мрежи са се появили сигнали, че в YouTube Военният телевизионен канал е изчезнал и уникалното му име е закачено към канал с видеа за криптовалути. 

„Имаме ежедневни атаки. Ще подобрим защитата на сайта на Информационния център“, обясни служебният министър.

Запрянов увери, че повишаването на общественото доверие към Въоръжените сили, както и на престижа на военната професия е основен приоритет в информационната и медийната политика на Министерството на отбраната. 

В отговор на друг въпрос военният министър обясни, че за военната помощ, която изпращаме на Украйна, се използва приоритетно авиационен и железопътен транспорт.

Атанас Запрянов: България не е част от конфликта в Украйна, но ще продължи да помага на жертвата

Запрянов отговори на депутатски въпрос, отправен към него от народния представител от „Възраждане“ Златан Златанов, който поиска информация за това минават ли през Русе и Дунав мост опасни товари, включващи оръжие, бойна техника и взривни вещества, както и как се гарантира безопасността на живущите в близост до транспортните трасета. Ресорният министър разясни, че Министерството на отбраната е предоставило военно-техническа помощ на Украйна, съгласно решението на парламента, включваща и опасни товари, но тя се превозва единствено с въздушен и железопътен транспорт. 

През страната ни минават войски и техника на различни членки на Алианса за участието си в различни учения. Превозът на военна техника и опасни товари касае не само помощта на Украйна, а целия внос и износ на българската отбранителна индустрия, припомни той. 

Според народния представител Златан Златанов отговорът на министъра е бил „незадоволителен и неизчерпателен“, а самият той посочи, че притежава данни за сухоземно транспортиране на военни товари. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
467 7

Коментари 7

Добави коментар

2024.08.16 | 15:14

7
Малоумник нагъл

2024.08.16 | 13:47

6
Какво сте направили за България? Само за Украйна говорите, то някъде в България ли се намира?

2024.08.16 | 13:41

5
д.е.д.и, нека ти сменат памп..ерса, че си се оп..и..кал.

2024.08.16 | 13:24

2
Закон за чуждестранните агенти!

2024.08.16 | 13:36

4
Смърт за такива!
ВРЕМЕ ТИ Е ДА МРЕШ КАТИЛА

2024.08.16 | 13:27

3
ВЗИМАЙТЕ ПСИХО ЛАЙНЯРА ДА СЕ БИЕ ЗА НАТО, СТИГА Е РИВАЛ ПО ЦЯЛ ДЕН В САЙТА. ОБРЯЗАНИЯ "ВОЙН" на АЛЛАХ е ДУХАЛ НА РАДИКАЛНИЯ ТЪРЧИН АХМЕД МУСА В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР!
ВРЕМЕ ТИ Е ДА МРЕШ КАТИЛА

2024.08.16 | 13:23

1
Ако човешките загуби на Украйна са по 2000 на ден, а те значително ги превишават това означава 60 000 на месец. Това е корпус и половина, защото един стандартен войскови корпус е от 40 000 човека. Насреща няма попълнения. Украйна не успява и 20 000 нови войници да УЛОВИ по улиците. Това означава, че чистата загуба за армията им е по 40 000 човешки единици на месец. За една година това прави 480 000 загуби! В момента задействаната украинска армия е около 600 000. В края на октомври украинската армия ще е загубила 180 – 200 000 войника, т.е. 30% от армията си. Как ще поддържа този голям фронт? Ако Украйна продължи войната до края на декември, означава да изгуби половината си армия.Ако сега спре ВО нито Одеса, нито Харков ще минат под руско влияние. Колкото повече украинците протакат войната, ще става по-малка армията им. Руснаците намаляват армията им и така те нямат начин да защитават нито Харков, нито Одеса. Когато двата града минат в руски ръце, ще означава изключително тежки последствия за Украйна. Защото без излаз на море, тя няма да представлява този интерес за Запада, който представлява в момента.

Добави коментар

Водещи новини