Плевнелиев очаква действия по новия европейски подход на Македония

  • 09 септември 2012 11:02

  • 685
  • 1
Плевнелиев очаква действия по новия европейски подход на Македония
©

Очаквам македонските политици с конкретни действия да посочат новия европейски подход, който декларираха миналата седмица.

Това каза пред журналисти президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на въпрос – какво мисли за националната стратегия за добросъседство и за изложбата на ръкописи в Брюксел, подготвяна от Македония.

"За мен е важно изказването на македонския президент от най-високата трибуна в Брюксел, където той каза много категорично, че ще прилагат европейски подход на добросъседство, Европа е наш общ дом и историята трябва да остане на историците. Приветствам тази позиция, но очаквам конкретни доказателства. Надявам се това да не е просто една куха декларация, която е извадена на преден план в Брюксел. Очаквам македонските политици с конкретни действия и доказателства да стартират инициативи и да посочат новия европейски подход, който декларираха миналата седмица. Ние ще им помагаме максимално и им протягаме ръка за това. Същевременно категорично заявявам, че ще следим заедно с Брюксел дали наистина има промяна в подхода и искаме конкретни доказателства за това. И то – само с действия и инициативи: Да, Македония вече остави историята на историците, и работи за добросъседство, или просто – една декларация и оттам нататък – всичко си е постарому, ще видим", заяви държавният глава.

"България е добър приятел. България е първата държава, която е признала Македония, и ние със сигурност сме една от най-добронамерените държави и добри съседи, които Македония е имала и ще има. Единствено от техните действия зависи как ще се развиват оттук-нататък нещата", каза още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
685 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.09.10 | 06:56

1
Моето мнение е че нищо няма да се промени. Шило в торба стои ли, че и те.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини