НС одобри закупуването на боеприпаси за бойните машини "Страйкър"

  • 08 август 2024 15:26

  • 595
  • 4
НС одобри закупуването на боеприпаси за бойните машини "Страйкър"
© Gettyimages (архив)

Международен договор „Придобиване на боеприпаси за машини „Страйкър“ ратифицира парламентът.

„За“ гласуваха 125 депутати, а „против“ 51. Договорът от правителството на САЩ е на обща стойност 64 880 655 долара без ДДС. На гласуването присъстваха служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Проектът на договор е получен в Министерство на отбраната в отговор на изпратено през май 2023 г. писмо-заявка, се посочва в доклада, прочетен от председателя на комисията по отбрана Христо Гаджев. Същият е одобрен от Министерския съвет като основа за водене на преговори във връзка с изпълнение на решението на 49-тото Народно събрание за приемане на Проект за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”.

Съгласно решението на Народното събрание, цялостната реализация на ПИР се предвижда да се извърши посредством изпълнението на три договора: договор за придобиване на машини „Страйкър“, договор за придобиване на артилерийско и стрелково въоръжение, впоследствие чрез договор за придобиване на управляеми противотанкови ракети ”Javelin”.

Полученият проект на договор от правителството на САЩ е на обща стойност 64 880 655 долара без ДДС. Тази стойност е в рамките на заложените финансово-икономически параметри в Проекта за инвестиционен разход за „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”.

Договорът предвижда придобиване на боеприпаси от различен тип и калибър. Съгласно клаузите на договора е предвидено доставката на боеприпасите да се синхронизира с доставката на машините „Страйкър“ и ще се извърши при следния график: начало на доставките - второто тримесечие на 2025 г., - край на доставките - трето тримесечие на 2028 г.

Реализирането на договора ще осигури необходимото първоначално количество боеприпаси за оръжейните системи, монтирани на бойните и спомагателните машини „Страйкър”, и ще способства за водене на подготовка и поддържане на способности за участие в операции по гарантиране на националния суверенитет и независимост и защита на териториалната цялост на страната от Сухопътните войски, пише в доклада.

С реализирането на този договор ще се открие последваща възможност за трансфер на технологии и организиране на производство на 30 мм. боеприпаси на територията на България в бъдеще. Възможността е фиксирана в самия договор.

Няма как да подкрепим подобно решение, заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. Когато обсъждахме покупката на машините, много ясно казах, че не са предвидени боекомплектите и сега виждаме сумата, за която иде въпрос. Колко пъти тези машини трябва да ходят на учение и колко ще струва на година едно излизане на тези машини на учение. Може ли да си представите колко милиона допълнително трябва да бъдат дадени, коментира депутатът. 

Бюджетна комисия одобри купуване на боеприпаси за бойните машини "Страйкър"

Гуцанов посочи, че са дадени девет млрд. лв., но за последните шест години няма нищо пристигнало в България, което да е на въоръжение.

Машините „Страйкър“ не са нещо ново, ние в момента изчистваме складовете на морската пехота на САЩ, смята депутатът Ивелин Първанов от „Възраждане“, предаде БТА. За тях това е техника с отпаднала необходимост, от която искат да се избавят, добави депутатът. Не знаем кога ще постигнем тази договорка, кои предприятия ще участват и кога за първи път боеприпаси за тези машини ще бъдат произведени в България, каза Първанов относно възможността за трансфер на технологии и организиране на производство на 30 мм. боеприпаси на територията на България.

Според него колкото по-малко зависим от съюзници, толкова по-надеждна е нашата защита. С този договор за „Страйкър“ ние постоянно ще трябва да докупуваме нещо ново, каза още депутатът.

Няма как некачествени боеприпаси да бъдат приети в Българската армия и да бъдат елемент на доставка, посочи депутатът от ГЕРБ - СДС Христо Гаджев. По думите му следващия или по-следващия месец започва фактическата работа по трансфера на технологии за производство. Машините ще се сглобяват и произвеждат в „ТЕРЕМ“ в България. Няма как да са стари, след като сега ще бъдат произведени и то в България. Ще се ремонтират в България, добави Гаджев.

Абсолютна лъжа е, че България купува втора употреба оборудване, заяви депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Богдан Богданов. Закупуваме ново оборудване. Масово в Европа и САЩ необходимостта от попълване на оръжейните запаси ще се увеличава, така че може да очакваме, че цените ще се повишават, което е още един знак, че сега трябва да пристъпим към гарантиране на тези количества.

По думите на депутата от „Има такъв народ“ Александър Александров всички доставки са гарантирани. Той попита има ли напредък за това боеприпасите да се произвеждат в България.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
595 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Денков

2024.08.08 | 17:10

4
Да бе верно ли че купите и патрони,седете докато дойде Путина и после вземете патрони !!! Тия всеки ден ме изумяват колко са прости,алчни и безлични !!!
поредният пирон

2024.08.08 | 16:29

3
у ков.чега на колонията от безродниците
????!!!

2024.08.08 | 16:17

2
А, останалите депутати, ЗАЩО НЕ са на РАБОТА?!
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР !

2024.08.08 | 15:46

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!

Добави коментар

Водещи новини