Комисия ще следи дейността на ДКЕВР

  • 05 септември 2012 13:55

  • 677
  • 0
Комисия ще следи дейността на ДКЕВР
©

Ще бъде създадена комисия, която да наблюдава дейността на Държавната комисия за енергийно водно регулиране (ДКЕВР). Това  решиха депутатите днес.

Комисията се създава, след като народните представители приеха проект за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание с вносители Красимир ВелчевКрасимир Велчев Красимир Любомиров Велчев е роден на 6 януари 1951 година в София. Завършил е курс за пилот на, Диан Червенкондев и Искра ФидосоваИскра Фидосова Искра Фидосова Искренова е родена на 22. 08. 1971 г. в гр. Лом. Завършва гимназия в Монтана, после.

„Съгласно Закона за енергетиката - ДКЕВР е независим специализиран, държавен орган. Комисията взема решения по всички важни въпроси, свързани с енергетиката и с електроенергийния сектор с оглед правилното функциониране на вътрешния пазар на електрическа енергия, поради появилите се политически спекулации относно непрозрачност и зависимост при вземане на решения от изключителна обществена значимост се предлага създаване на постоянна парламентарна комисия, която ще наблюдава дейността на ДКЕВР. Тя ще бъде съставена на паритетен принцип – по един от всички партии и един независим”, каза вносителят – депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.

„Вносителите предизвикват гнева на хората към Народното събрание с този правилник. Ясно, че ДКЕВР е инструмент в ръцете на това правителство, но комисията не е към парламента, каза депутатът от БСП Петър Димитров.

„ДКЕВР е независим орган, няма основание да се обръща внимание на това, което прави комисията. Може би за председател на комисията трябва да изберем арменския поп - няма на кого друг да се жалва българският народ за такава комисия”, каза още Петър Димитров. Парламентът и парламентарните комисии не са място за съзерцание, каза още той по повод създаването на комисията. Петър Димитров посочи, че има разлика от това да контролираш и да вземаш решение. Депутатът от ГЕРБ Деян Червенкондев обвини Петър Димитров в манипулативно говорене. „Защо не излезете да поемете политическата отговорност, да направите предложения, които да дебатираме в комисии и в зала”, попита Червенкондев.

„Вашата партия никога не е носила отговорност. Каква е разлика между това да контролираме и наблюдаваме. Възрастта оказва влияние на паметта, особено на една Столетница, която по думите на ваш човек е и болна на всичкото отгоре”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ - Красимир ВелчевКрасимир Велчев Красимир Любомиров Велчев е роден на 6 януари 1951 година в София. Завършил е курс за пилот на в отговор на Петър Димитров. „В парламента да ме призовавате да не говорим политически, къде да говорим политически. Четвърта година ви носим с нашата отговорност, за да може вие да се включите и да се правите на управленци”, каза още Петър Димитров.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай посочи, че основната дейност на всяка комисия е да създава и произвежда законопроекти и изменение на закони. „Предложената комисия ще наблюдава или ще създава закони? Тази комисия няма никакви права да изменя закони, защото има постоянна действаща комисия по икономика и енергетика”, каза Аталай. „Да разделим комисията по икономика и енергетика, но ДКЕВР трябва да е зависима от изпълнителната власт. Народното събрание няма основание да се намесва във вътрешните правила”, каза още Аталай.

Последвайте канала на

677 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини