Меглена Плугчиева: Изглеждаме тревожно във външнополитически план

  • 09 юли 2024 19:05

  • 2111
  • 5
Меглена Плугчиева: Изглеждаме тревожно във външнополитически план
© Кадър: БТВ

"Във външнополитически план изглеждаме изключително тревожно, отсъстваме от политическия стол", заяви бившият вицепремиер Меглена Плугчиева в предаването "Лице в лице" по БТВ, визирайки нестабилната политическа ситуация в страната ни. 

"Надали мога да внеса по-голяма яснота за политическата картина в България в момента, но чухме, че до утре с очаква да има реакция от ДПС дали да се приеме втория мандат", коментира още тя.

Плугчиева посочи, че "всички са единодушни, че трябва да има правителство, но те не намират начин да се обединят", като даде пример с Франция: "Тя даде урок по демокрация само за една седмица. Резултатът показа, че въпреки че не е перфектното решение, левите се обединиха с крайната левица и спечелиха". По думите ѝ е време нещо да се случи и в България: "Призовавам тази една шепа политически лидери да намерят решение, държавата не може да плати пак такава висока цена". "Тук става въпрос за много сериозни и жизненоважни решения - за икономиката на страната, за Шенген, за еврозоната и т.н.", допълни тя.

Пеевски обяви какво ще прави ДПС с втория мандат и има ли разцепление в ПГ на партията

"Върнах се наскоро от Берлин - засипаха ме с въпроси, те не могат да си обяснят какво става в България. Казах им истината, макар и много съкратена, но им споделих и надеждата си, че България отново ще е този силен партньор в ЕС", посочи още Плугчиева.

"Ако трябва да сме честни, България е на първа линия за негативни събития. Процесите в ЕС будят повече тревога отколкото радост, останали са твърде много проблеми и кризи - има нужда от дигитален и цифров преход, повече инвестиции и иновации, засилване на отбраната, конкурентоспособност, и България да участва в световната сцена, както ѝ се полага", смята тя. "Както ни казваха - трябваше да си напишем домашното, сега Европа трябва да си напише домашното, за да не остане назад на световната сцена и да не губи позиции", уточни бившата вицепремиерка.

"Именно в ЕС т.нар. класически партии се опитват да кажат, че статуквото се е запазило, но гражданите показаха ясно, че не искат сегашната ситуация да продължава", коментира още тя. Новата група в ЕП "Патриоти за Европа" - партията с лидер унгарският премиер Виктор Орбан, в състава ѝ е австрийската Партия на свободата - особено крайна, иска "ре-миграция", а за президент избраха Жордан Бардела - лидер на "Национален сбор" на Марин льо Пен - тя ще бъде трета парламентарна група, което я прави изключително важна и решаваща, обясни още Плугчиева.

"Какво да направят ЕП и ЕК - засилване на икономическата стабилност на Европа, пътна карта, по-малко бюрокрация, повече истинска подкрепа за малкия и средния бизнес, който дава над 80% от работните места в Европа", смята тя. Според Плугчиева Зелената сделка трябва да бъде ревизирана: "Фон дер Лайен и ЕНП например настояваха преди до 2035 г. да се спре производството на двигателите с вътрешно гореше - сега същата партия обяви, тази част от закона няма да остане така. Зелената сделка е и несправедлива за фермерите".

"Стигаме до извода, че е вярно това, което Хелмут Кол каза преди време - трябват лидери със смелост и визия - наследството, което Фон дер Лайен остави, за съжаление, не може да се похвали с успехи. Аз предполагам и поне се надявам, че с корекциите и новия политически ландшафт ще има нови изисквания и нови критерии, които ще бъдат поставени пред ЕК", посочи още тя.

Плугчиева е убедена, че "натискът на обществото ще отвори очите, а ако не, ще продължат, както виждате, да печелят крайнодесните партии". "Макрон например попада в един сандвич и остава в тежка ситуация, това не е само във Франция - това е ситуацията в цялата европейска политическа сцена", уточни още тя, като допълни, че "европейските лидери трябва да коригират позициите си".

"Изборите в САЩ, естествено, имат голямо значение за Европа. Спрямо Тръмп - лично заявките му за войната в Украйна, конкретно че ще я спре за 24 часа - аз го подкрепям, защото е търсене на дипломация и диалог. Нека да не спекулираме, но това, което той заявява, е че ще остави Европа на европейците - сами да се оправят, защото той има интерес към Азия, към Китай. Европа трябва да си запретне ръкавите", каза в заключение Плугчиева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2111 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.07.09 | 23:51

5
НАТО е НАПАДАТЕЛНА КОАЛИЦИЯ НА "ЖЕЛАЕЩИТЕ" ДА ВОЮВАТ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА ЧАСТНИЯ ВПК в САЩ! САЩ НЯМАТ собствен ВПК, този ВПК в САЩ е КОРПОРАЦИЯ от ИЗРАЕЛИТИ АГРЕСОРИ!
Дикоф

2024.07.09 | 23:29

4
Тая дърта рашисто-комуниска да го каже на Крадеф.

2024.07.09 | 22:39

3
САЩ да ни върнат Македония и Западните покрайнини. Това е цената за България.
Тенев

2024.07.09 | 22:37

2
Баш сме си арно.

2024.07.09 | 20:43

1
Мъжeте наскоро наyчих, че има лeкаpство, което ви пoзволява да yдължите млaдоcтта, след сeдмица на приeмане на лeкaрствoтo: eрeкцията е сyпер, има 2 пъти повече енеpгия, започна да отcлабва и като цяло се почyвства млад. Съвeтвам всички да опитат, защото животът е eдин----> use.my/wirex

Добави коментар

Водещи новини