Димитър Главчев припомни с тъга: България беше лидер по темата Западни Балкани

  • 04 юли 2024 12:49

  • 402
  • 3
Димитър Главчев припомни с тъга: България беше лидер по темата Западни Балкани
© Булфото

През 2017 г. България беше лидер по темата Западни Балкани. Това заяви служебен премиер и министър на външните работи Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1290

Той е на изслушване в парламента във връзка с развитието на процеса по разширяване на ЕС след приемането на т.нар. френско предложение, острата антибългарска кампания и изказванията на голяма част от политическия елит в Република Северна Македония.

"С тъга започвам отговора на този въпрос, тъй като 2017 г. участвах лично в процеса в сключването на договора за добросъседство с Република Северна Македония. Подписан от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев на 1 август", припомня Главчев. 

Българското правителство стриктно се придържа към позицията, утвърдена с решението на Народното събрание от 24 юни 2022 г., с което се определят условията, при които България може да подкрепи, която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на РСМ. Приемането и непосредствено влизане в сила на конституционни промени, с които българите да бъдат вписани наравно с останалите части от народи във всички съответни разпоредби на конституцията на страната, е незаобиколимо предварително условие за по-нататъшния напредък в евроинтеграционния процес на Скопие. Тази системна и категорично защитавана позиция е споделена и от партньорите ни от ЕС, израз на което са и ежегодните доклади за напредък на страната-кандидат. Министерството на външните работи предприе незабавни двустранни и многостранни мерки за информиране на държавите-членки на ЕС, ЕК, Съвета и неговите подготвителни органи за позицията на страната ни по отношение на недопустимото поведение на водещи политически фигури, наизпълнението на договорите, езикът на омразата и опитите за предефиниране и предоговарянето на постигнатия европейски консенсус от страна на новоизбраните високопоставени длъжностни лица в РСМ. България последователно се е застъпвала за запазване на консенсуса като начин за гласуване в процеса на разширяване, заяви Главчев от парламентарната трибуна. 

Спорната позиция за срещата на върха на НАТО: Депутатите изслушват Главчев и Запрянов на закрито заседание

На състоялото се в периода 27-28 юни заседание на Европейския съвет във връзка с развитието в РСМ от последните седмици е обърнато внимание на сериозните предизвикателства, които се очертават по отношение на европейската перспектива на държавата-кандидат за членство в ЕС. Интересното, което се случи е, че за първи път и Гърция се присъедини към нашето мнение, а именно гръцкият министър-председател заяви, че повдигнатия въпрос от българския министър-председател го е накарало и той да изрази мнение, че РСМ не спазва и Преспанското споразумение, добави Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в.

По думите му през настоящата година е в ход изпълнението на програмата за подкрепа на организации на български общности в Албания, Косово, Молдова, Сърбия и Украйна и на граждани на РСМ с българско самосъзнание. "Създаването ѝ беше инициирано от Министерството на външните работи през 2020 г., като оттогава се полагат усилия за увеличаване на нейния бюджет всяка година, като в резултат през 2024 г. са утвърдени средства в размер до 2,1 млн. лв.", каза още премиерът.

Главчев утчони, че голяма част от средсвата по прогармата са насочени към подкрепа на организациите на българите в РСМ.

"България не се отказва от подобряването на постигнатото ниво. Но нека да постигнем спазването на договорките, това би било напредък", изтъкна Главчев.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
402 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.07.04 | 13:30

3
Беше, по времето на Костов, откак дойде тиквата, всичко потъна в лайна.
Анонимен

2024.07.04 | 13:27

2
Беше лидер но благодарение на нашите лидери стана сметище
!!!

2024.07.04 | 13:00

1
Беше !? Но ,ДОЙДЕ Главчев .........!?!?!?

Добави коментар

Водещи новини