ГЕРБ-СДС отиват при президента за папката с първия мандат с надеждата да сформират кабинет

  • 01 юли 2024 06:28

  • 3675
  • 14
ГЕРБ-СДС отиват при президента за папката с първия мандат с надеждата да сформират кабинет
© Булфото

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов ще отиде в понеделник при президента, за да получи първия мандат и да предложи правителство, с което да се сложи край на политическата криза, която държи в плен България вече трета година. Съставянето на правителство с по-дълъг хоризонт на управление е от изключителна важност както заради сложната геополитическа ситуация, така и заради нарасналата опасност от срив на парламентарната демокрация.

Очаква се и в понеделник сутрин да стане ясно кой е кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС. Депутатът Любен Дилов-син заяви пред националното радио, че най-вероятно председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков ще вземе папката с мандата от държавния глава.

С връчването на мандата Гордиевият възел на политическата криза в страната или ще започне да се разплита, или ще се затегне още повече, след като всички парламентарни групи вече обявиха своите становища относно подкрепата или участието в евентуални разговори по съставянето на правителство с него.

След проведения първи кръг консултации с парламентарните сили стана ясно, че ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в ще предложи правителство на малцинството, но ако то не събере подкрепа, ще има нови избори. Самият Борисов подчерта, че единствената възможна стабилна формула за управление е с участието на първите три политически сили.

ДПС ще подкрепи ГЕРБ и ще разчита на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да убеди останалите парламентарни сили да направят същото.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) няма да подкрепи нито кабинет на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПС, нито такъв на „Възраждане“, ако се стигне до опит за правителство с третия мандат.

Втората политическа сила в страната – ДПС, вече заяви и пред президента Радев, че ще подкрепи първия мандат с мотива, че „хората не искат нови избори, а политическият процес в страната да се нормализира, и да има редовен кабинет, който да решава проблемите на хората“. Нормално е и все пак да бъде подкрепен мандатът на победителя в изборите, а и е абсурдно малки партии да искат подкрепа от големите, при условие, че същите сили биха застанали и в конфигурация с първия мандат, каза Йордан Цонев от партията.

От ПП-ДБ нееднократно заявиха, че първият мандат няма да получи тяхната подкрепа под никаква форма, и коалицията ще остане в опозиция. Съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев, както и бившият премиер (избран с гласовете на ГЕРБ-СДС, докато бяха в „сглобка“) акад. Николай Денков предпочетоха общуването с лидера на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Бойко Борисов да е чрез медиите и социалните мрежи, където обявиха, че Борисов не може да разчита на тяхната подкрепа, тъй като именно той бил „свалил кабинета „Денков-Габриел“.

„Няма да подкрепим и няма да участваме в съставянето на правителство с първия и с втория мандат. Аргументите ни за това са много ясни - ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в счупиха работеща управленска формула - да, трудна, скърцащула, но форма, която поддържаше мнозинство, което до началото на януари (2024 г.) с добри темпове провеждаше нужните реформи. По време на предизборната кампания ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в изгори и всички възможни полета на взаимодействие. Към настоящия момент нито има знак, нито каквито и да било условия за промяна на тази наша позиция. Затова категорично я потвърждавам", съобщи преди дни Надежда Йорданова от коалицията.

От „Възраждане“ остават на твърдата позиция, че мандат на друга партия освен тяхната няма да подкрепят. Ако се стигне до третия мандат и президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на реши да им го връчи на тях, то кабинет ще бъде съставен само с техни експерти.

Радев връчва първия мандат на ГЕРБ на 1 юли

От партията вече отхвърлиха предложението на ГЕРБ-СДС да седнат на една маса за преговори по съставянето на правителство с мотива, че „единственото правителство, което политическата организация ще подкрепи, е кабинет с мандат на "Възраждане". От партията обявиха и че ако получат мандат, поставя пет условия пред всички партии без ДПС (с които дори няма да преговаря): „ провеждане на референдум за запазване на българския лев, провеждане на референдум за излизане от НАТО, премахване на санкциите срещу Руската федерация и финансови компенсации за потърпевшите от тях български предприемачи, прекратяване на изпращането на военна помощ за Украйна и недопускане на въвличането на България във военния конфликт чрез изпращане на български военен контингент, свикване на преговорен екип за предоговаряне на условията за членството на България в Европейския съюз, които към момента не са изгодни“.

И БСП категорично обяви, че няма да подкрепи мандат на ГЕРБ-СДС. Въпреки че вътрешнополитическите борби вътре в столетницата вземат надмощие над останалите политически дела на партията, дори и изключеният от парламентарната група на БСП Калоян Методиев да подкрепи евентуално правителство с първия мандат, едва ли ще привлече някой от бившите си колеги за същата идея. Седмица след изборите от БСП отклониха поканата на ГЕРБ-СДС за преговори за съставяне на кабинет с мотива, че „БСП има последователна политика и решение на Националния съвет да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и на ДПС, а форматът, който ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в предлага, противоречи на разбирането за надпартийно и експертно правителство, което да извади страната от политическата и институционална криза“.

Все пак от БСП уточниха, че ще водят разговори в рамките на парламентарния диалог за законодателната програма на 50-ото Народно събрание и приоритетите на България.

Първият мандат не може да се надява на подкрепа от партията на Слави Трифонов – ИТН, макар преди дни председателят на парламентарната й група Тошко Йорданов да заяви, че ще седнат на разговори с Борисов. По време на консултациите с президента Радев от ИТН направо си поискаха да им бъде даден третия мандат, като обещаха да намерят достатъчно подкрепа за съставяне на експертно правителство, дори с премиер от друга политическа сила. "Не държим премиерът да е от "Има такъв народ". Подходът на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в беше "предлагаме експертен кабинет, но премиерът, външният и военният от нас", което не е подход за експертен кабинет. Той може да бъде близък до някоя политическа партия, ама не е задължително да е нашата, ако всички останали са съгласни. Няма проблем за нито една партия, ако има съгласие от останалите", каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов след консултациите при президента.

От най-малката парламентарна група „Величие“ също обявиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС, но не за друго, а защото са потърсили среща с Бойко Борисов, но искането им е било отхвърлено.

"И ние нямаме яснота какво ще прави това правителство и какви ангажименти поема. Едно експертно правителство би било "криене", зад което ще има коалиционни отношения, които не трябва да бъдат видими за широката общественост. Това е вид популизъм и демагогия, която се разиграва в сграда на Народното събрание. Най-близо до нас стои програмно правителство с ясни цели, задачи от лицата, които имат най-голямото доверие да го съставят“, обяви лидерът на "Величие".

Ако спиралата с връчването и връщането на мандатите се завърти и папките бъдат върнати неизпълнени, то страната ни се изправя пред седмите поред предсрочни парламентарни избори в рамките на три години.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
3675 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2024.07.01 | 08:34

14
вървете си предатели, народа ви мрази!
Мутри , Вън !!!

2024.07.01 | 08:20

13
Грабежа продължава ! Докога !?
Да напомним КОЙ Е ИЗРОДА КАТИЛА ИБАН В АНАЛА

2024.07.01 | 08:13

12
Скандалният терорист и отявлен шизофреник Мирослав Блажев-Атилката е станал ревностен мюсюлманин, подкрепящ идеите на терористични групировки, показа проверка на "България Днес". От профила му във Фейсбук става ясно, че Атилката ежедневно контактува с български фенове на Световния халифат, част от които се намират в арабските страни. Блажев и приятелите му водят ожесточени дискусии, в които често се появяват призиви за джихад, изтребление на евреите и всички останали неверници. В тях българите често са наричани гяури или нещастни неверници, които с добро или насила трябва да бъдат накарани да приемат радостите на Аллах. Драстичната промяна в съзнанието на някогашния националист и член на ВМРО настъпва по време на престоя му в затвора, където Атилката попадна заради отвлечения от него автобус с 37 пътници. Невижданият до момента в България екшън се разигра през януари 2009 г. на магистрала "Хемус". Преди отвличането на автобуса в блога си Атилката се обявява за православен християнин и призовава към въоръжена революция за спасяването на България. Възгледи, които похитителят бързо забравя, за да прегърне каузата на Аллах и „Ислямска държава". Шокиращия си душевен обрат Блажев преживява зад решетките, става ясно от негов коментар във Фейсбук. Откровението си той прави под публикация, свързана с арестуваните от ДАНС фенове на групировката "Ислямска държава" в Пазарджик. Според спецслужбите феновете на джихада са ръководени от скандалния имам Ахмед Муса, който вече има две присъди за подобни престъпления. Именно възможността идолът му да попадне в затвора провокира Атилката да се изкаже, че това ще е полезно за каузата им. "Е, брат, трябва да има и такива, които да посвещават във вярата и по затворите. А наясно ли си колко много такива хора има по затворите, които искат да се запознаят с исляма, а не могат, понеже няма кой да ги запознае. А известно ли ти е, че решението ми да приема исляма дойде именно докато бях в затвора, благодарение на един ходжа. Та той ме запозна с принципите на вярата в Allah. Така че Ахмед Муса много по-голяма работа ще свърши в затвора за четири години, отколкото, ако е навън. Не му мисля лошото на човека, а само казвам, че и в затворите живеят хора, търсещи пътищата на Allah", пише Атилката под публикацията на своя приятел. Водач на БГ муджахидините . Освен писания във Фейсбук аверът на Атилката поддържа и два профила в сайт за споделяне на видеоклипове. Там псевдонимите му са неособено невинните , (Воин на Аллах от България) (Българският муджахидин). Чрез профилите си мистериозният проповедник е публикувал няколко клипа, възхваляващи Ислямския халифат. Жената, заради която отвлече автобуса, не иска да го види 33-годишният Мирослав Блажев – Атилката, който на 27 януари т. г. (2009 ) -отвлече автобус с 37 пътници, двама шофьори и стюардеса, за кратко време е станал звезда в Ловешкия затвор. Пандизчиите са готови пари да броят, за да го видят. Все им е в устата. За едни е герой, за други – глупак. И първите, и вторите обаче го жалят по причина, че от каквито и мотиви да се е водил, ще има да мачка пандизчийската кушетка. „Съжалявам за стореното. Каквото реши съдът, ще го приема. Направих спонтанно това деяние поради невъзможността да получа справедливост за бременната си приятелка Розинка, която миналата година Петър Ганев от с. Хераково удари с кола. Действах под напрежение от този инцидент. Не исках да наранявам никого в автобуса. Пишман терористът ,се посещава само от майка му Ирена Димитрова. Жената, заради която беше отвлечен автобусът, е заявила, че не иска да се среща с него. Психолог и психиатри извършват специално наблюдение над Атилката. Целта е да се установи дали не страда от разстройство на личността-шизофрения. Възможно е травмата, която е получил през 1997 г., да е отключила психичните му проблеми. След нараняването преди години Атилката се оплаквал от напрежение, тревожност, емоционална лабилност и невъздържаност. Охранителят А т и л к а т а , с рождено име Мирослав Блажев бил гард без пистолет. Работодателите му и в двете охранителни фирми, в които бил нает през последната година и половина, изпитали недоверие към резкия му и избухлив характер. Затова никога не го сложили въоръжена охрана, твърдят източници от "С е к ю р и ти БГ" и "Ф о р с делта". Иначе можел да охранява АЕЦ "Козлодуй", който е един от обектите, с които "С е к ю р и т и БГ" има договор. Негови бивши колеги подозират, че Блажев силно е страдал от този факт. Затова и бързо напускал фирмите, където работел. Чувствал се винаги недооценен. Едва по-късно се въоръжил. Първо преработил газов пистолет в боен, след това незнайно как се сдобил и с ПСМ. Точно с тези оръжия Блажев отвлече във вторник автобуса с 36 пътници. МВР изиска вчера от двете фирми всички документи, с които Блажев е получил работата си. Според проверката на експертите от "Охранителна полиция" всичко било перфектно. Имало документ от лекар, който удостоверявал моментното психическо състояние, съдебно свидетелство, че е с чисто съдебно минало.В документите не е отразено обаче, че през 1996 г. Мирослав Блажев е бил лекуван от личностно разстройство. Най-вероятно и двамата лекари, които са издали документа за моментно психично състояние, са "забравили" да питат лудницата за минали психични заболявания, смятат запознати. "Проверих и се оказва, че лудницата не е издавал документ, удостоверяващ, че лицето е психично здраво", заяви директорът на психиатричната болница в града д-р Цанко Цанков. "На всяко лице, което е лежало в психиатрична болница, му се съставя досие, което се пази в продължение на 50 години". Според д-р Цанков в случаите, когато се налага издаване на медицинско удостоверение за психично здраве, психиатри по местоживеене трябва да упоменат, ако лицето страда от психично заболяване, и посочат моментния му статус.19-годишната Розинка Костова, приятелката на Мирослав, призна, че Петър Ганев, който стана причина за действията на Мирослав Блажев на 27 януари, наистина се e опитал да я прегази с кола на 1 август м.г в София. Тя била бременна, отишла до магазина, който е до дома му, и тогава той се опитал да мине с колата си през нея. По думите на Розинка, има свидетел на инцидента, но той не искал да говори, защото бил приятел на Петър. Според нея Петър Ганев искал чрез нея да причини страдание на Мирослав заради конфликт между двамата. На 27 януари 33-годишният Мирослав Блажев от Севлиево отвлече автобус с 37 пътници на фирма Биомет, пътуващ по линията София-Варна. Той бе въоръжен с пистолет със заглушител и поиска да му бъде доведен Петър Ганев, за да говори с него. Малко повече от час след отвличането Блажев се предаде на полицията. Впоследствие Районният съд в Ловеч наложи на похитителя на автобуса мярка "постоянно задържане под стража", като разпореди той да бъде въдворен в психиатричното отделение на Ловешкия затвор. А т и л к а т а, е роден в Плевен през 1975 година. Розинка Костова е от дом за умствено изостанали хора ! Има дете умствено изостанало-ИЗРОДИ !!!

2024.07.01 | 07:52

11
И дано скоро дойде нов истински лидер и една яка диктатура на разпасания пиянски народ и всички кучета и котки по местата си да идат и да се намалят и ЧОВЕКА да е на първо място!!!Ненормалниците припадащи по псетата в психиатриите и лагери както и съществата искащи да са друг пол
Никога вече ГЕРБ

2024.07.01 | 07:47

10
Борисов защо още не е в затвора
Анонимен

2024.07.01 | 07:35

9
Само с третия мандат
Хич

2024.07.01 | 07:30

8
.да не ни баламосват с това, че страната имало нужда от тях да ни управляват....Всички ги видяхме, как ни управляват, избори до дупка. През септември нови, ще влезе още една партия, по-малките ще добавят още по 2-3 % и гроб, дпс ще бъдат с още по-малко влияние. Така ще изолираме престъпниците от тия партии в управлението, от които се възползват чужди служби и държави, като ги държат на повод, да не им разкрият далаверите

2024.07.01 | 07:26

7
Поне ще се асфалтират някои улици.
Никога вече ГЕРБ

2024.07.01 | 07:20

6
Йордан Цонев е престъпник
Painer (Portugal)

2024.07.01 | 07:14

5
Lubovnika na ASIS e Antonio

Добави коментар

Водещи новини