КПК: Андрей Гюров е бил в управата на две дружества с нестопанска цел, когато отива в БНБ

  • 27 юни 2024 16:11

  • 1110
  • 8
КПК: Андрей Гюров е бил в управата на две дружества с нестопанска цел, когато отива в БНБ
© Булфото

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров е бил в несъвместимост, когато отива в Централната банка, защото е бил в две дружества с нестопанска цел. Това става ясно от решението на Комисията за противодействие на корупцията, което е от днес.

Ето и цялото решение на Комисията за противодействие на корупцията: 

Проверката е започнала по сигнал. В него се твърдяло, че когато Гюров отива в БНБ, той не е бил напуснал ръководството на партия "Продължаваме промяната". Освен това бил в Управителния съвет на още едно дружество с нестопанска цел. В решението на комисията са заличени имената на дружествата. Става ясно още, че той ги напуснал четири месеца по-късно, едва след като БНБ направили проверка.

До 23 ноември 2023 г. той е бил съдружник и е притежавал дялове на стойност 100 лева от вписания общ капитал в размер на 5000 лева на дружество сограничена отговорност, като ги е прехвърлил с нотариално заверен договор на 8 ноември 2023 г.

"В качеството си на подуправител на БНБ Андрей Гюров е подал пред Комисията на противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество встъпителна декларация за имущество и интереси", казват от комисията. Той е декларирал притежаването на 2% дялово участие от капитала на дружество, като е посочил стойност на дяловото му участие в размер на 117 000 лева. Не е декларирал обаче участието си в органи на управление или контрол на юридически лица с нестопанска цел, както към датата на встъпването му в длъжност, така и 12 месеца преди това.

Според закона управителят и подуправителите на БНБ не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ има участие, или на международни организации във връзка с дейността й. Те могат да извършват неплатена дейност с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси. От текста следва, че всякаква неплатена дейност може да бъде осъществявана само с единодушното решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси.

В случая е без значение дали Гюров е извършвал дейност като член на управителен орган на двете сдружения с нестопанска цел възмездно или безвъзмездно. Доколкото по отношение на първата хипотеза – възмездното участие - има изрична забрана, а по отношение на втората – извършването на неплатена дейност – е налице изричното условие дейността да се извършва "с единодушно решение на Управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси."

Андрей Гюров: Решението на КПК е незаконосъобразно и политически мотивирано

От събраните по преписката доказателства се установява, че Андрей Гюров не е уведомил УС на БНБ за участието си като член на ръководен орган на юридически лица с нестопанска цел, съответно не е отправял до УС на БНБ искане за произнасяне, поради което няма взето решение от Управителния съвет на това основание, посочват от комисията.

Като не е изпълнил това свое задължение, той се е поставил в условия на несъвместимост. Фактът, че на по-късен етап – четири месеца след встъпването му в длъжност и предвид извършена в БНБ вътрешна проверка, Гюров е уведомил с докладна записка от 21.11.2023 г. членовете на УС относно участието си в управителен съвет на юридически лица с нестопанска цел, като е посочил и че след датата на избора му за подуправител не е осъществявал дейност в тях. в които е бил вписан като член на ръководен орган и не е имал намерение да осъществява такава дейност, не променя обстоятелството, че Управителният съвет не е уведомен своевременно. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1110 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
БАТЕТО

2024.06.27 | 17:44

8
Психопат! Майка ти е проруска! Лекувай се урод!

2024.06.27 | 17:33

6
ПРОРУСКИТЕ БОКЛУК ГЕРБ
БАТЕТО

2024.06.27 | 17:44

7
Психопат! Майка ти е проруска! Лекувай се урод!

2024.06.27 | 17:32

5
ТОВА НЕ Е НЕЗАКОННО

2024.06.27 | 17:01

4
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Ми, да

2024.06.27 | 16:48

3
Човека е просрочил само 4 месеца над крайния срок. Лена Прекрасна ще влезе в полунощ и ще му оправи фирмата и датата на напускане. Поне това е упражнявала освен упражнения с парапет

2024.06.27 | 16:40

2
Подли Пееераси
ХараКиро Тъпото

2024.06.27 | 16:36

1
Типично за ПеПерастките помияри - за тях законите не важат. Само приказки и нищо друго.

Добави коментар

Водещи новини