Парламентарна група с под 10 депутати не може да съществува, решиха на комисия в НС

  • 27 юни 2024 15:52

  • 2883
  • 4
Парламентарна група с под 10 депутати не може да съществува, решиха на комисия в НС
© Булфото, архив

Минималният брой народни представители за образуване на парламентарна група е 10, реши Временната комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Когато броят на депутатите в една парламентарна група спадне под определения минимум, тя преустановява своето съществуване.

Народните представители от парламентарна група, преустановила съществуването си, стават нечленуващи в група и не могат да бъдат приети за членове на друга парламентарна група, както и да образуват нова.

Не беше прието предложението на Георги Свиленски от „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“ тази разпоредба да отпадне. От ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ заявиха, че няма да подкрепят връщането на „номадството“. 

Депутатите изслушват двама служебни министри

Според проекта, постоянните сътрудници на парламентарните групи се назначават за служители на Народното събрание. Техният брой се утвърждава от председателя, съобразно числеността на парламентарните групи, в съотношение 1:10, но не по-малко от двама на парламентарна група. 

Депутат, напуснал или изключен от парламентарна група, става народен представител, нечленуващ в парламентарна група, не може да заявява принадлежност и не може да бъде приет за член на друга парламентарна група, гласуваха във временната комисия.

Съществуващи парламентарни групи не могат да се сливат или разделят.

При определяне на състава на постоянните комисии се запазва съотношението между числеността на парламентарните групи, с изключение на постоянната комисия за контрол на службите. НС може да определи места в постоянните комисии за народните представители, нечленуващи в парламентарна група.

Към Комисията по конституционни и правни въпроси се създава постоянно действаща подкомисия по наблюдение и анализ на законодателството за съответствие с принципите и нормите на Европейския съюз и международните норми за защита на правата на човека и основните свободи. Отхвърлено беше предложението на “Величие“ комисията по туризъм да стане подкомисия на комисията по икономическа политика.бРешение за създаване на временна комисия ще се приема не по-късно от два месеца преди датата на избори за Народно събрание, гласуваха депутатите. Предложението беше на Христо Гаджев от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, пише БТА.

За времето от откриване на предизборна кампания за парламентарни избори до свикване на новоизбраното НС депутатите не получават възнаграждение и нямат право да използват автомобилите на парламента.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2883 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.06.27 | 17:42

3
БОЙКО КУУУУ.Р.ВОООО
БЪЛГАРИН

2024.06.27 | 18:12

4
Платен глупак!!!

2024.06.27 | 17:35

2
ГЕРБ-СДС ОТИВА В МУЗЕЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ РУСКИ ПРОЕКТИ

2024.06.27 | 17:01

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини