Пеканов обясни проблемите около ПВУ: То е като във футбола - и там нямаме резултатите, които искаме, затова се налага да подкрепям Австрия

  • 25 юни 2024 18:08

  • 2076
  • 1
Пеканов обясни проблемите около ПВУ: То е като във футбола - и там нямаме резултатите, които искаме, затова се налага да подкрепям Австрия
© бТВ

По-възпитано или по-директно да го обясня? По-възпитано - нещата не се движат със скоростта, с която трябва. По-директно - не сме си свършили работата - затова няма да получаваме повече пари. Това обясни  в интервю за “Лице в лице” бившият служебен вицепремиер, който отговаряше за средствата по еврофондовете - Атанас Пеканов.

Заради това - България може да изгуби 8 милиарда по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) до 2026 г.  “То е както във футбола - и там нямаме резултатите, които искаме, затова се налага да подкрепям Австрия, България я няма”, направи той паралел с Европейското първенство по футбол. 

“Парламентът не си е свършил работата по 4 неща: Законът за защита на жалбоподателите, тези, които внасят жалби относно корупция е едно от тях. Новата задача пред парламента е той да бъде приет във формула, в която отговаря. Рая Назарян е юридически компетентен човек и ще организира това. Второто е Законът за личния фалит. Също, з въглищните централи - карта за климатична неутралност. Реформата за КПКОНПИ на Лена Бориславова още не се е случила напълно”, обобщи Пеканов.  

Пеканов: Още 8 млрд. лв. трябва да вземем по Плана за възстановяване, но няма движение

Той е категоричен, че за разлика от Австрия и Холандия, България не може да си позволи лукса да загуби това финансиране. 

“Австрия, като не получава пари, си е построила метрото преди 50 години, няма да е проблем. Холандия няма да поиска пари, дойде ново правителство, каза, че няма да прави пенсионната реформа. Но за нас те са важни и нужди. Изглежда напълно реално да изгубим огромни суми, има две години още”, алармира Пеканов. 

По повод смяната на левовете с евро, той каза: “Утре ще излезе конвергентният доклад на ЕЦБ, той ще бъде негативен, защото не отговаряме на инфлационния критерий. Догодина няма да влизаме в еврозоната”. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2076 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.25 | 20:39

1
НАТО Е УБИЕЦ - КОРПОРАЦИЯ ОТ ФИРМИ НА САЩ И ЗАПАДНИЯ ВПК които СА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ГРУПИРОВКИ в ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЗАПАДА! ТЕ ЩЕ ВКАРАТ И СОБСТВЕНИТЕ СИ НАРОДИ КОИТО МРАЗЯТ ВЪВ ВСЯКА ВОЙНА КОЯТО ПРОВОКИРАТ ЧРЕЗ ГРУПИРОВКАТА НАТО! ДАНО ДА ОСЪЗНАВАТЕ ВЕЧЕ, ЧЕ НАТО САЩ НЕ ОХРАНЯВА НИКОГО, А ЧЛЕНОВЕТЕ НА НАТО САЩ ВОЮВАТ ПО ПРИНУДА С ПОСОЧЕНИТЕ ЗА ВРАГОВЕТЕ ОТ САЩ. САЩ СПИРАТ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПОРЪЧКИТЕ ЗА ПОРЪЧАНО И ПЛАТЕНО ОРЪЖИЕ ЗА ВСИЧКИ, КОИТО НЕ ПРЕДОСТАВЯТ НАЛИЧНОТО СИ ПЛАТЕНО И СОБСТВЕНО ВЪОРЪЖЕНИЕ НА УКРАЙНА БЕЗВЪЗМЕЗДНО И НЕ УМРАТ В УКРАЙНА ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА ВПК НА САЩ. Е БАССИ ЗАЩИТАТА КОЯТО ПОЛУЧАВАТ ДЪРЖАВИТЕ В НАТО ОТ САЩ. ТАКА НЕ СМЕ СЕ РАЗБИРАЛИ ЗА ЧЛЕНСТВО В НАТО! ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО ВЕДНАГА И НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ, ИМАЙТЕ ДОСТОЙНСТВО! ДА ИЗГОНИМ САЩ БАЗИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ, КАКТО ГИ ГОНЯТ ОТ АФРИКА, МАЛА ЯЗИЯ И АЗИЯ!

Добави коментар

Водещи новини