Министър Запрянов се срещна с посланика на Обединеното кралство във връзка с приключването на мандата му в България

  • 17 юни 2024 14:21

  • 258
  • 1
Министър Запрянов се срещна с посланика на Обединеното кралство във връзка с приключването на мандата му в България
© МО

Министърът на отбраната Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър и Н. Пр. д-р Роб Диксън, извънреден и пълномощен посланик на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия у нас, се срещнаха днес, 17 юни.

Н. Пр. Диксън напуска страната ни след приключване на четиригодишния си мандат в България.

Министър Запрянов оцени високо ангажираността на Обединеното кралство за гарантиране сигурността в Черноморския регион и подкрепата за повишаване на оперативната съвместимост и способностите на българските Въоръжени сили. Той благодари на Н. Пр. Диксън за личния му принос за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на отбраната, като определи партньорството във военната сфера към момента като изключително добро и интензивно. От своя страна посланикът на Обединеното кралство увери българската страна, че ще продължи да бъде ангажиран с отношенията между двете държави и след поемането на новия си пост.

Атанас Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО

Подкрепата за Украйна и нейното продължаване, концепцията на НАТО за възпиране и отбрана, модернизирането на Въоръжените сили и възможностите за повишаване на традиционно доброто ниво на съвместни военни учения, тренировки и обучения бяха сред основните дискутирани теми по време на разговорите.

Подчертана беше значимостта на участието на британски военнослужещи при подпомагане изграждането на Бойната група на НАТО на територията на страната, както и съвместните учения между специалните сили на България и Обединеното кралство.

Обсъдено беше и противодействието на хибридни заплахи и дезинформационни кампании, като министър Запрянов благодари на Н. Пр. Диксън за помощта на британското правителство с експертни обучения по Стратегически комуникации.

В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и аташето по отбрана на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия подполковник Матю Уокър, съобщават от пресцентъра на МО.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
258 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.17 | 16:34

1
Наско, ама издухай си носа бе баба, че си се олигавол целия!

Добави коментар

Водещи новини