Вицепрезидентът Йотова беше гост на представянето на книгата „Македония в карикатури – Александър Божинов“

  • 14 юни 2024 12:18

  • 210
  • 3
Вицепрезидентът Йотова беше гост на представянето на книгата „Македония в карикатури – Александър Божинов“
©

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , беше гост на представянето в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ на книгата „Македония в карикатури – Александър Божинов“.

Нейни съставители са проф. Ваня Добрева и проф. Боряна Бужашка. Изданието е част от проект на Университета по библиотекознание и информационни технологии, финансиран от Фонд „Научни изследвания“, „Между трагичното и комичното – Александър Божинов (карикатурист, военен фотограф и писател)“. В приветствието си Йотова подчерта, че с проекта и издаването на карикатурите на Александър Божинов ще се запълни съществуващата празнина от знание за бащата на политическата карикатура особено сред младите хора в България.

„Дългата биография и творчеството на Божинов са прочит на бурните и изпълнени с трагизъм години на младата Трета българска държава, на перипетиите на историята, на идеологическите и политическите преобръщания. През всичките тези години това, което води Александър Божинов и в живота, и в творчеството му, е любовта към България и националния идеал – обединението на Родината. Той живее със съдбата на нашите събратя от Македония и Одринска Тракия след териториалната и политическа катастрофа, след катастрофата на българското самочувствие и самосъзнание, която носи Ньойският договор“, заяви вицепрезидентът. Тя посочи, че Божинов пресъздава историята чрез ирония и сарказъм, обрисува съвременните политици, изгражда запомнящи се образи – на Великите сили, които се намесват на Балканите, на бедния селянин, на българина, останал извън пределите на Родината. „В този калейдоскоп от образи е гениалността на твореца – той успява в своите рисунки да пресъздаде характера на Ньойския договор, на други международни спогодби, на закони. Характерно за него е, че всяка карикатура е обяснена от кратък текст, за да не остане никакво съмнение какъв смисъл е вложил в нея“, подчерта Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът изтъкна, че голяма част от карикатурите на Александър Божинов сякаш са рисувани за днешния ден. „Някои герои от днешната политическа менажерия могат да видят своя първообраз в тези карикатури. Можем да видим и съвременната ситуация на Балканите, където според Божинов трудно се постига равновесие“, посочи Йотова. „Нашите съседи от Република Северна Македония продължават с това, което Александър Божинов осмива преди 100 години – желанието да се заличи всичко българско, уволнения на български учители, свещенослужители, забрана на български дружества“, заяви тя.

„По същия ред, както всички хора, съм излязъл на бял свят. Оттогава до днес съм живял в едно голямо безредие“, казва Александър Божинов. С молив и туш той се опита да сложи ред в безредието и ни завеща да гледаме на трагичното през комичното, за да можем да го преживеем по-лесно“, отбеляза вицепрезидентът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
210 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.14 | 15:54

3
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
G84

2024.06.14 | 12:33

1
Поредната простащина демонстрирана от страна на президенстката институция у нас! Само се замислете каква олелия ще се вдигне у нас ако македонският вицепрезидент се появи на промоцията на книга н название "България в карикатури".....

2024.06.14 | 13:06

2
Първо прочети книгата и тогава разсъждавай !Ясно!

Добави коментар

Водещи новини