България има интерес да участва в създаването на коридор за пренос на "зелена" енергия от Азербайджан към Европа

  • 11 юни 2024 15:29

  • 604
  • 8
България има интерес да участва в създаването на коридор за пренос на "зелена" енергия от Азербайджан към Европа
© МС

България има интерес да се включи като съакционер в инициативата за създаване на „зелен“ коридор за пренос на „зелена“ енергия, произвеждана в Азербайджан, към Европа. Това заяви премиерът Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в на срещата си с министъра на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов, съобщиха от правителствената онформация.

В разговора им в Берлин участва също министърът на енергетиката Владимир Малинов. Министър-председателят Главчев потвърди подкрепата на страната ни за инициативата, в която наред с Азербайджан участват също Грузия, Унгария и Румъния. Предстои да бъде уточнено кое държавно дружество ще се включи в нея от българска страна. 

Димитър Главчев ще участва в Конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин

В хода на разговора беше обсъден и „Вертикалният газов коридор“, за чието изграждане преди седмица бяха подписани два основни договора в София, в присъствието на премиера Главчев и на министър Малинов. Министър-председателят Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в посочи, че проектът ще се развива в рамките на стратегическата декларация, която беше подписана между президента на Азербайджан Илхам Алиев и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за увеличаване на количествата природен газ, който от 2027 година трябва да достигне европейските пазари. Това ще замени доставките на руски газ. Проектът също така ще затвърди мястото на България на газовата карта и ще служи като основен коридор за пренос на азерски природен газ в посока Юг-Север до централноевропейските пазари. 

На срещата беше обсъдено и предстоящото в началото на месец юли в Баку заседание на Българско-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. През последните пет години комисията не се е събирала и се очаква предстоящото заседание допълнително да активизира двустранното сътрудничество.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
604 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2024.06.11 | 18:08

8
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.11 | 15:54

7
Да ама Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция, БЮРМ, Сърбия, Унгария, Словакия влизат в БРИКС много скоро...
ПСЕТА НА ВАС

2024.06.11 | 15:54

6
НАТО ЩЕ ВИ ДАДЕ РЕСОР СИ :)
АЗЕРСКА ПРОЛЕТ

2024.06.11 | 15:53

5
ГОВ НА ОТ ЖИВОТНИ!
НЯКАКВИ ВЪПРОСИ ОТ

2024.06.11 | 15:51

4
АЗЕРСКИТЕ МАЙ МУНИ? НЕЩО НЕЯСНО?
СИРИЯ И ИРАК СА

2024.06.11 | 15:50

3
ДОБЪР ПРИМЕР ЗА ПО БЕСНЕЛИ ГОВОРЕЩИ МАЙ МУНИ
БЕЛИ СВИ НИ

2024.06.11 | 15:44

2
ПАРИТЕ КОИТО СИ ПЕЧАТИТЕ МОЖЕТЕ ДА ,СИ, ГИ ЗАВРЕТЕ...
КОЙ ТОЧНО ЩЕ РАЗРЕШИ НА

2024.06.11 | 15:42

1
ТИЯ ГОВОРЕЩИ МАЙ МУНИ ДА ПРОДАВАТ РЕСОР СИ КОИТО НЕ СА ИМ БАЩИНИЯ БЕЛИТЕ БОК ЛУЦИ СЕ РАЗМЕЧТАХА

Добави коментар

Водещи новини