Разширяване на културния обмен между България и Турция обсъдиха вицепрезидентът и новият турски посланик

  • 06 юни 2024 15:37

  • 342
  • 2
Разширяване на културния обмен между България и Турция обсъдиха вицепрезидентът и новият турски посланик
© Президентство на Р. България

Възможностите за повече съвместни културни инициативи между България и Турция обсъдиха на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и новият турски посланик Мехмет Саит Уянък.

Изразена беше увереността в силата на културната дипломация и необходимостта от взаимно опознаване между народите. Посланик Уянък представи предложението на турската страна за откриването на турски културен център в България, както и на България в Турция. Вицепрезидентът разказа идеята, за която работи от няколко години, първо България да създаде своя национален културен институт по примера на Гьоте институт, Сервантес и др., който да работи с други културни институции в Европа.

Такава национална институция имат всички държави членки на Европейския съюз, както и Турция.

Сред темите на разговора между вицепрезидента и турския посланик беше и задълбочаването на двустранните отношения в областта на търговията, енергийната свързаност, туризма. Обсъден беше и въпросът с миграцията, като посланик Уянък подчерта, че Турция полага всички усилия, за да възпира нелегалния трафик към Европейския съюз. Вицепрезидентът посочи, че Европа трябва да се съсредоточи върху решаването на конфликтите и проблемите в страните, които са източник на незаконна миграция, а не само да лекува последствията от тези процеси. Йотова коментира и новия Пакт за миграцията и убежището, който наскоро беше приет от Европейския съюз. Като част от това законодателство България ще има решаващо значение и по-големи правомощия по отношение на реадмисията, подчерта вицепрезидентът.

 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
342 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Кое

2024.06.06 | 22:59

1
е добичето отдясно

2024.06.09 | 19:18

2
майка ти КАТИЛА

Добави коментар

Водещи новини