Стойчев от Бюрото на ЕП в България: Вече гледаме много по-реалистично на ЕС

  • 30 май 2024 09:13

  • 261
  • 0
Стойчев от Бюрото на ЕП в България: Вече гледаме много по-реалистично на ЕС
© Novini.bg/ Canva

Бюрото на Европейския парламент в България организира дискусия "Между редовете: усещането да си европеец". Тя ще се проведе в литературен клуб "Перото" и ще започне в 18 часа.

В навечерието на европейските избори ще бъдат разгледани въпросите, свързани с усещането за европейска идентичност на българите, приемането и тълкуването на европейските ценности в национален контекст, както и желанието за участие на гражданите в обществения живот.

Участници в дебата са Иван Ланджев - поет, Снежина Петрова - актриса, Яна Тавание - активист и социален предприемач и Ирина Недева – журналист от БНР. 

Българинът мисли повече за джоба си и по-малко за геополитиката

"Дебатът ще бъде за това дали ние се усещаме като европейци. Исках да минем пред изкуството, през различни хора, които не са традиционни гласове, когато се обсъждат европейските въпроси", обясни пред БНР Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

Нашият вътрешнополитически дебат се променя, когато стигне европейско ниво, посочи още той в предаването "Преди всички".

"Забелязал съм, че и членовете на ЕП, които са изпратени от България, независимо от политическите им сили, могат да намират общ език и да работят заедно. Тази конфронтация, която съществува в България, не  е задължително да се пренесе и на европейската сцена".

Преди да станем пълноправна държава членка имаше едно  усещане, че всичко ще бъде наред, че нещата ще се оправят от само себе си. Това не се случи, защото ние трябва да променим много неща в начина на функциониране на собствената ни държава, отбеляза още Теодор Стойчев.

Не само в България, но и в останалите държави от ЕС, когато има някакви трудни решения, винаги се казва, че Брюксел ги е наложил, независимо, че всяка една страна участва във взимането им, каза той.

"Имаме големи очаквания към ЕС. Реалността на членството обаче е, че има огромни положителни страни, както и такива, които не са толкова положителни. Вече гледаме много по-реалистично". 

Иска ми се в предизборния дебат повече да присъстват европейските теми, заяви Стойчев.

"Какво е мястото на България в ЕС - нещо, което отстъпва малко повече на вътрешнополитическите теми. На 9 юни заедно решаваме съдбата на близо 450 млн. европейски граждани – как ще се развива ЕС в следващите години и какви ще са политиките, които ще се осъществяват.

Важно е ние да бъдем активната част, която да предизвиква промените и в обществото, и в ЕС. Ние сме една средноевропейска държава и по територия, и по население. От нас зависят много неща".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
261 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини