ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

  • 29 април 2024 14:16

  • 304
  • 1
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата
© Pixabay

Европейската комисия публикува своята оценка на проекта на актуализирания национален план в областта на енергетиката и климата на България и отправи препоръки страната да повиши амбициите си в съответствие с договорените цели за 2030 година, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Такава оценка бе предоставена и за Полша, а преди това и за други 24 държави членки. Миналата седмица Комисията също така приключи производствата за установяване на нарушения, образувани срещу България и Полша през декември за това, че не са представили своите планове. 

Окончателно: Отложиха с година либерализацията на пазара на ток за бита

Плановете са ключови инструменти за постигане на целите в областта на енергетиката и климата за 2030 г. на национално равнище и за прилагане на законодателството, свързано с Европейския зелен пакт. През декември в съобщение за оценка на съвкупното въздействие на проектите за планове Комисията установи, че кумулативното въздействие на проектите все още не е достатъчно, за да се намалят нетните емисии на парникови газове с най-малко 55 % до 2030 г., както се изисква от законодателния пакет „Подготвени за цел 55“. Комисията представи препоръки на държавите членки за това как да актуализират и съгласуват плановете си за постигане на общите ни цели.

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни 2024 г., като вземат предвид препоръките и индивидуалните оценки на Комисията. Комисията отново призовава всички държави членки да увеличат усилията си за намаляване на емисиите на парникови газове и да се подготвят по-добре за по-широко използване на възобновяемите енергийни източници и за подобряване на мерките за енергийна ефективност. Насърчават се и допълнителни мерки за овластяване на потребителите, подобряване на енергийната сигурност и стимулиране на конкурентоспособността на европейската промишленост.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
304 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:54

1
❤️ Г­­о­­­р­е­­­щ­­­и­­ ­­м­о­м­­и­­­ч­­­е­­­т­­а­­­ ­в­­­и­ ­о­­ч­­а­­­к­­в­­­а­т ­­-­­­ X­1­­­8­­­.­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини