Доц. Борислав Цеков: Президентът е изправен пред две ясни алтернативи за промените в правителството

  • 18 април 2024 18:02

  • 1320
  • 3
Доц. Борислав Цеков: Президентът е изправен пред две ясни алтернативи за промените в правителството
© Нова Нюз

Ако служебният премиер Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в подаде оставка, няма да има нова дата на изборите, тъй като указът на президента вече е издаден. И всеки ден да се сменят министри, това не може да засегне датата на изборите, каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз преподавателят по конституционно право доц. Борислав Цеков.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, служебният кабинет и изборите 2 в 1 810

Така както е разписана новата редакция в конституционната уредба, президентът действа по т.нар. обвързана компетентнност с министър-председателя, т.е. трябва да утвърди решението му за промени в правителството. Диалогът между тях може да доведе и до друг тип решение, но ако премиерът е категоричен за тази промяна, президентът е изправен пред две ясни алтернативи - или да подпише указа за промените, или да освободи служебния министър-председател и цялото правителство. В тази ситуация второто би било доста екстравагантен акт, заяви доц. Цеков.

Тук няма нужда да се спестяват критиките към тези промени, но заедно с това трябва да разберем отговора на въпроса защо външният министър предизвиква президентът да излезе на амбразурата и цялото президентстко войнство да брани министъра, добави той.

По думите му в конституционните промени няма ясно уточнен срок, в който държавният глава трябва да подпише или да откаже да подпише указа за промените в кабинета.

Главчев: Ако Радев не се съобрази с предложенията ми за смяна на министри, той поема отговорност

Ако президентът иска да бламира тази промяна, това ще доведе само до задълбочаване на хаоса, подчерта преподавателят по конституционно право.

В отговор на въпрос той поясни, че категорично не може да има вот на недоверие срещу служебно правителство. Народното събрание не може да гласува вот на недоверие на това правителство, защото не го е избирало, отбеляза доц. Цеков.

Той уточни още, че ако се стигне дотам служебният премиер Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в да подаде оставка, ще има процедура за сформиране на нов служебен кабинет.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1320 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Докога

2024.04.18 | 21:54

3
Чифути ще са външни министри на БЪЛГАРИЯ ?!?!????

2024.04.18 | 19:26

2
Но Президента може да уволни премиера и да свали правителството.

2024.04.18 | 18:50

1
ПУТИН РАДЕВ ЛУКАШЕНКО, ЗА ЕДИН ПО-ДОБЪР СВЯТ БЕЗ ГО,ВЕДА!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини