НС прие на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители

  • 18 април 2024 15:13

  • 361
  • 0
НС прие на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители
© Булфото

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Вносител на законопроекта е Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри (ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДС). Законопроектът бе гласуван със 139 гласа "за", без "против" и с един "въздържал се". Депутатите приеха срокът за предложения между първо и второ четене да е три дни.

Това е законопроект, изготвен на практика от Министерството на земеделието и храните и Държавния фонд „Земеделие“, обясни Танева. Тя посочи, че този законопроект е необходим с оглед протичането на твърде закъснялата кампания за подаване на заявления за директни плащания. Тези изменения представляват отразяване на промените в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, които са одобрени от Европейската комисия и на практика променят част от условията за допустимост на земеделските производители. Танева посочи, че с промените се осигурява възможността да продължат да се прилагат съответните помощи в подкрепа на земеделските стопани.

В доклада на комисията се посочва, че промените предвиждат удължаване до 31 декември 2026 г. на срока за прилагане на Схемата за държавна помощ „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство”, като е предвидено помощта да се прилага след получаване на окончателния номер на схемата за държавна помощ в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия. Синхронизират се разпоредбите, свързани с интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост". Предлага се промяна на дефиницията за активен земеделски стопанин.

120 млн. лв. за български фермери одобри ЕК

Предвижда се кандидатите да доказват, че доходите им от селскостопанска дейност съставляват най-малко 10 процента от общия доход на стопанството, за да отговарят на условията за активен земеделски стопанин, вместо, както е сега - най-малко една трета. Променя се и изискването да доказват, че годишният размер на директните плащания е минимум 5% от общите приходи от неселскостопански дейности през най-близката данъчна година, за което са налични такива доказателства, и се предлага този минимум да е 2%. Прецизира се разпоредбата относно годината, за която се приспадат свързаните със селскостопанска дейност възнаграждения за разходите за заплати и осигуровки за заетите с икономическа дейност „Селско, горско и рибно стопанство” лица. Прецизират се легалните дефиниции на понятията „биологично земеделие”, „кандидати за подпомагане", „ангажименти” и „валидно заявление за подпомагане”, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
361 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини