Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

  • 16 април 2024 08:47

  • 786
  • 8
Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна
© Булфото (архив)

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно, както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, адресирани към сегашния министър на външните работи.

"Става дума очевидно изцяло само за вътрешнополитически аргументи. Това отразява по-сериозен и дълбок проблем - в България външната политика се разглежда не като национална, а като партийна."

"Личностите в един служебен кабинет се разглеждат като партийни функционери, което е изключително притеснително. Не става дума за политики. Всичко се свежда до персони и тяхната смяна. Г-н Димитров е професионалист и то от много висока класа, прекарал цялата си професионална кариера във Външно министерство, преминал през позиции, доказали тази негова експертиза. Той винаги е бил в подкрепа на тези цели, които България има. Обвинения от този род са несъстоятелни", коментира Любомир Кючуков в предаването "Преди всички".

Очакванията на повечето анализатори са, че след удара на Иран срещу Израел американската помощ ще премине през Конгреса и този път няма да бъде разделена, тоест Украйна ще получи своята помощ покрай помощта за Израел, поясни той. По думите му, "Израел постави своите партньори в доста неуютна ситуация", а САЩ са еволюирали в своята позиция, обявявайки се за създаването на две държави, което е залегнало в резолюция на ООН още от 1947 г.

С удара срещу Израел Иран показва, че е натрупал самочувствие да поеме предизвикателства. Вече сме на ръба войната да се превърне от война между проксита във война между две държави, смята Кючуков. Той прогнозира, че на този етап Израел по-скоро няма да отговори с удар срещу Иран. Очакванията са това да не бъде директен отговор срещу Иран, а да се изрази в засилване на атаките срещу "Хизбула" в Южен Ливан.

"Това позволява на Израел да търси морална легитимация и засилване на военните действия в Газа, тъй като те бяха подложени на много сериозна критика в международен план."

Мълчанието на ЕС по израелския удар срещу иранското консулство в Дамаск не се приема от всички страни в ЕС, отбеляза дипломатът.

Осъждайки "Хамас", много европейски държави не приемат и действията на Израел в Газа, довели до невиждана хуманитарна катастрофа. Паралелните войни в Украйна Газа засилват впечатлението за двойни стандарти на Запада, респективноразделението между Запада и не-Запада(всички останали), гласи прочитът на Кючуков. По думите му, войната в Газа е довела до "износ на омраза" - избуяването на антисемитизъм и ислямофобия в западните общества.

Димитър Главчев сменя министъра на външните работи с Даниел Митов

"В ЕС се засилва и тенденцията, настояваща за признаване на Палестинската държава. Това, по което липсва съгласие, е как се решава в дългосрочен план този конфликт. Ако след цялата тази война не се стигне до дългосрочно решение, ще имаме дългосрочна дестабилизация и дългосрочни периодични войни", предвижда Любомир Кючуков.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
786 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
каква

2024.04.16 | 11:01

8
каква външна политика има колонията хахахаха тя единствено изпълнява геополитическите интереси на сащ

2024.04.16 | 10:51

7
РУСКА ПОДЛОГА

2024.04.16 | 10:19

6
Страхил Ангелов - Strahil Angelov 1 ч. · В късна доба вчера Борисов разпореди на Глаавчев да уволни уж "служебният" министър на външните работи и дипломат от кариерата Стефан Димитров и да предложи на Радев да утвърди Даниел Митов на негово място. Очевидно рокадата се налага, защото въпросният Димитров отказва ежедневно да препотвърждава и утвърждава колониалния статут на България, което не се е харесало на началниците в Посолството и губернатора е заповядал на най-верният си наместник Борисов да сложи край на това "безобразие" и дързостта и неподчинението да бъдат моментално наказани. Преценено е, че Митов ще свърши чудесно "работата" си, като момче отгледано в лабораториите за политически инженеринг на Сорос и респективно ще обслужи интересите на Демократическата партия и подкрепящата я финансова олигархия в САЩ. С две думи този предан евроатлантик ще продължи ударната украинизация на Родината ни и няма да се отклони от пътя към позиционирането на страната ни като безлична и предана колония на американската "дълбока държава", която се крие зад дементния Байдън и кликата му.
Аква

2024.04.16 | 09:01

2
Ако президентът не одобри смяната какво следва? 1. Борисов се напива от мъка. 2. Американският чиновник дарява магнитски на баце. 3. Идва трета световна.

2024.04.16 | 10:14

5
prezidenta ne vzema otnoshenia tova ne e negovo pravitelstvo a na pederuciata da se opraviat sami

2024.04.16 | 09:06

3
РАДЕВ И БОРИСОВ СА ЕДНО И СЪЩО.

2024.04.16 | 10:12

4
tuk glupaviat prezident triabva da kaje tce tova pravitelstvo ne e negovo a na pederuciata i toi niama da vzeme otnoshenie po dalaverite na grob i glavco.

2024.04.16 | 08:53

1
БЪЛГАРИЯ НЯМА ВЪНШНА ПОЛИТИКА ПРИ ГЕРБ

Добави коментар

Водещи новини