Запрянов: Искаме повишение на военните разходи, ако е възможно, до 2,5% от БВП

  • 12 април 2024 11:14

  • 327
  • 3
Запрянов: Искаме повишение на военните разходи, ако е възможно, до 2,5% от БВП
© Bulphoto/архив

Искаме повишение на военните разходи, ако е възможно, до 2,5% от Брутния вътрешен продукт, каза пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той участва в отбелязването на патронния празник на Военната академия „Г. С. Раковски“, предаде БТА.

В НАТО 2% ще се считат за минималните разходи за отбрана. Необходимо е да направим тези допълнителни разходи в хора, заяви министърът. Вземаме мерки и очакваме да бъде подкрепен нашия социален пакет. Искаме актуализация на заплащането на военнослужещите, добави той. По думите му се получава парадокс - в един момент ще има модерна техника, но няма да има личен състав.

Въпросът за наборната военна служба не стои на дневен ред, но е на дневен ред като дискусия, като политическо решение още не е на дневен ред, каза Запрянов.

Става въпрос за изпълнение на задължението на Народното събрание по определяне на числеността на Въоръжените ни сили за мирно и военно време, обясни служебният министър за добавената точка днес в дневния ред на парламента - проект на решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили.

В точката ще бъде разгледан комплектът от военновременни формирования, които допълват мирновременния ни комплект за защита на страната ни и по този начин окончателно ще се дефинира числеността на Въоръжените сили във военно време, коментира Запрянов. Няма нищо извънредно, ние имаме такива военновременни формирования, гласувани от парламента през 2013 г. Говорим за военно планиране при съвременните условия и коригиране, развитие на едни способности, замяна на други. С този си акт парламентът ще ни задължи да формираме, окомплектоваме и да поддържаме мобилизационен резерв за тях, обясни той. Средствата са налични, тъй като имаме съответната техника, въоръжение и боеприпаси заделени, добави министърът.

Не може да се справим с некомплекта, ако не решим въпроса с атрактивността на военната професия и нейната конкурентоспособност на пазара. Анализите ни показват, че за последните 10 години два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната професия, каза пред журналисти Запрянов преди дни.

Служебният министър на отбраната: Ще се опитаме да ускорим помощта за Украйна

Последвайте канала на

Десислава Станева
327 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 07:40

3
❤️ Г­о­­р­­­е­щ­­­и­ ­м­­­о­­­м­­­и­­ч­е­­­т­­­а­ ­­­в­и­­­ ­­о­­­ч­­а­­к­в­­­а­т ­-­ X­­1­­8­­.­­F­U­­N

2024.04.12 | 17:49

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
удриии

2024.04.12 | 11:27

1
всичко ще отива към кра.варите за оръжия оттам ... нищо друго, само кра.варско

Добави коментар

Водещи новини