Парламентът прие да се създадат съсловни организации на лекарските асистенти

  • 11 април 2024 09:08

  • 636
  • 1
Парламентът прие да се създадат съсловни организации на лекарските асистенти
© Bulphoto/архив

Днес е редовното заседанието на парламента.

Вчера депутатите изчерпаха точките в дневния си ред за сряда и четвъртък.

Заседанието започна в 9.00 часа, но бе прекъснато за 15 минути почивка. 

Парламентът прие на първо четене изменения в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите, свързан със създаването на съсловни организации на лекарските асистенти. Законопроектът, внесен от Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Васил Пандов "Продължаваме промяната – Демократична България" и група народни представители, беше подкрепен с единодушие от 146 народни представители.

В доклада се посочва, че създаването на съсловни организации по професии няма да засегне, нито да утежни по какъвто и да е начин изпълнителната власт и управлението на националната здравна система. Засилването на самоконтрола в рамките на упражняването на дадена регулирана професия, създаването на правила за самоконтрол в рамките на съсловната организация и на регистри, ще улесни дейността на държавната администрация в областта на здравеопазването и ще повиши качеството на предоставяните услуги. Ще се създаде и по-голяма стабилност в съответните обществени отношения, свързани с медицинската професия.

Предвижда се предложеният законопроект да запазва статута на съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти - Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, като едновременно с това предоставя възможност за създаване на съсловна организация на лекарските асистенти. В обхвата на нормативната уредба ще попаднат всички лица, които упражняват регулирана професия, свързана с полагането на здравни грижи от лекарски асистенти. Ще се създадат условия за поддържане на актуална информация за специалистите, упражняващи тази дейност, за създаване на етични правила и такива за добра практика по тази специалност, в това число и еднаква структура на организацията. Това ще доведе до повишаване на качеството на предлаганите услуги и ще улесни контрола върху тях. В обществените отношения ясно ще се отчита разнородният характер и интереси на различните професии и всички горепосочени недостатъци на действащата нормативна уредба ще бъдат преодолени, се посочва още в доклада. 

Очаквайте подробности!

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
636 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 05:20

1
❤️ Г­о­­р­­­е­щ­­и­ ­м­­­о­м­­­и­­­ч­­е­т­а­­­ ­­­в­и­ ­­­о­ч­а­к­­­в­­а­­­т ­-­­­ X­­­1­­8­­­.­­­F­U­­N

Добави коментар

Водещи новини