Бивш конституционен съдия: Димитър Главчев ще е в конфликт на интереси като служебен премиер

  • 01 април 2024 17:39

  • 3666
  • 1
Бивш конституционен съдия: Димитър Главчев ще е в конфликт на интереси като служебен премиер
© Нова Нюз

Смисълът на промените е да не се демотивират евентуалните кандидати да приемат, тъй като без законовите промени те биха изгубили позициите си, след като приключат дейността си като служебен министър-председател. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз бившият конституционен съдия Благовест Пунев по повод свиканото утре извънредно заседание на парламента с една точка – окончателното приемане на промените в Закона за БНБ, внесени от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с. Целта е да може определеният за служебен премиер Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в да поеме поста, защото досега тази възможност не съществуваше.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 903

Досега в закона беше записано, че управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ участва, или на международни организации, свързани с нейната дейност. С промените към тези изключения се добавя и заемането на длъжността на служебен министър-председател. Ако някой от шефовете на банката заеме този пост, му се позволява да излезе в неплатен годишен отпуск, докато упражнява функциите на премиер. Така се цели същият човек да може да се върне след това обратно на поста си в БНБ. Със същия законопроект се правят промени и в Закона за Сметната палата и в Закона за омбудсмана. За шефа на Сметната палата и омбудсмана и техните заместници се предвижда същата възможност - да изпълняват по изключение длъжността на служебен министър-председател, както и да излязат в неплатен годишен отпуск, докато оглавяват служебно правителство, така че впоследствие да могат да се върнат на досегашните си постове.

При номинирания за премиер Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в има известен конфликт на интереси, тъй като дейността на Сметната палата засяга целесъобразното разходване на публичните финанси. Председателят на тази институция като шеф на изпълнителната власт ще се разпорежда с публични финанси. Въпросът е проблемен, би могло да се постави пред Конституционния съд, заяви Пунев.

Номинациите ще се правят след разговори с партиите, но той ще поеме отговорността за решенията си за министри и президентът ще бъде длъжен да издаде указ за назначаването на служебното правителство, т.е., действията му са при обвързана компетентност. А при предишното положение беше обратното, президентът беше шеф на изпълнителната власт, превръщахме се в свръхпрезидентска република, посочи бившият конституционен съдия.

Главчев има пет дни, за да представи състав на кабинет

При сегашното положение президентът остава на поста си, като ще има и възможност за контрол върху изпълнителната власт, добави той.

По думите му служебното правителство ще работи като пълноценен кабинет.

По отношение на конституционните промени в частта им за съдебната реформа няколко неща са радикалните и новите. Основното е, че главният прокурор вече не е на върха на субоординираната пирамида, както досега, заяви Благовест Пунев.

Той отбеляза, че това, което е направено през изминалите девет месеца за съдебната реформа, е достатъчно, въпросът е как ще се прилага.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3666 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.01 | 21:18

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим----> do.my/bmaca

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини